A szegedi és Csongrád megyei `56-os szervezetek délelőtt 9 órától koszorúztak és emlékeztek városunk több pontján, míg az önkormányzat központi rendezvénye az országzászló ünnepélyes felvonásával vette kezdetét az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulóján. Az emlékezők a Széchenyi térről a Rákóczi térre, Nagy Imre szobrához vonultak, ahol a Szegedi Tudományegyetem rektorának, Szabó Gábor akadémikusnak a gondolatait hallgatták meg az egybegyűltek.

`1956-ról beszélni azért nehéz, mert egy átmeneti korszakban élünk` kezdte ünnepi gondolatait Szabó Gábor. A rektor hozzátette, szerencsére sokan vannak még közöttünk, akiknek a forradalom személyes emlék, ugyanakkor a fiatalok számára már történelem. Visszaemlékezett a hatvanas évek Magyarországára is, amikor is megpróbálták `56-ot eltűntetni a kollektív tudatból. `Eközben a fojtott indulattal egymás mellett éltek azok, akik a szovjet tankokat behívták, és azok, akik a tankok elé álltak. Azok, akik büntettek és azok, akik a büntetést elszenvedték.` Reményét fejezte ki, hogy a mai fiatalság megérti, hogy az akkori történések nélkül nem lett volna `89 sem.

A rektor emlékeztetett rá, hogy éppen a szegedi fiatalok voltak, akik talán a legnemesebben, s ezért a legidőtállóbban fogalmaztak meg néhány gondolatot. `Azok a fiatalok, akik innen néhányszáz méterre a Virág cukrászdában megfogalmazták követeléseiket, de közben kételyeik támadtak a jogszerűséget illetően, ezért hétfőn elmentek a könyvtárba, hogy átolvassák az alkotmányt. Nem tudom megállni a kérdést, hogy néhány hónappal később bíráik vajon milyen jogforrásokra támaszkodtak koncepciós ítéleteikben` vetette fel a rektor.

A korabeli beszámolókból kitűnik, hogy soha nem látott összefogást is hozott a forradalom, az emberek napok alatt kezükbe vették sorsukat. Szabó Gábor szerint erre csak egy tettre kész, együttműködő nép képes. `1956 fontos üzenete az is, hogy a konfliktusok és a közös ellenségkép összetarthatnak ideig-óráig szekértáborokat, de erre országot építeni nem lehet.`
A rektor úgy látja, ma sem élünk igaz világban, hazugságok vesznek bennünket körül, bár nem valami torz ideológiából származnak ezek, hanem anyagi érdekből, felelőtlenségből, esetleg rövidlátó politikai haszonszerzés szándékából. Emellett az összefogást is hiányolja a mai társadalmunkból.
Az akadémikus mégsem tartja reménytelennek a helyzetet. Úgy fogalmazott, ha tudunk tanulni `56 példájából, ha bízunk egymásban és összefogunk, akkor úrrá lehetünk külső és belső problémáinkon. Ehhez azonban kitartásra is szükség lesz, hiszen forradalom helyett a hétköznapok munkájában kell sikeresnek lennie mindenkinek.
Az ünnepi gondolatok után a politikai pártok és szervezetek helyezték el az emlékezés koszorúit Nagy Imre szobránál.Forrás: Szegedma