Annak, ami Európában történik, nem csupán elszenvedői vagyunk, úgy ahogy voltunk 1956-ban, de alakítói is, s lám az Európai Unió és Európa legsúlyosabb gazdasági krízisében nincs döntés nélkülünk, magyarok nélkül – mondta a Fidesz országgyűlési frakcióját is vezető politikus az 1956-os forradalom 55. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, annak kapcsán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli uniós csúcsértekezlet miatt nem tudott részt venni a budapesti központi ünnepségen.

A forradalom hősei előtti főhajtásra mindig és mindenkor szükség van, az utolsó utáni pillanatban sem hiábavaló. “A sajnálatos októberi eseményekkel maszatoló KISZ-titkárok, meg a Biszku Bélák ma könnyű nyári öltönyökben sétálnak a zöldövezetekben, míg az ,56 utáni megtorlások túlélői gyakran nyomorognak és lekapcsolt villany mellett várják a nyugdíjat hozó postást” – hangsúlyozta Lázár János.

“Amíg él még egy is, aki élvezi a közösség által biztosított nyugdíjat, az egészségügyi ellátást, a lakást, a nyaralót és egyáltalán a szabadságot azok közül, akik korábban mások szabadságát, ifjúságát, boldogságát vagy az életét vették el, addig nem késő” – közölte a politikus.

Legyünk büszkék hőseinkre! Büszkeséget, tiszteletet kifejezni azonban nem a beszédekkel és szavakkal, hanem a tettekkel lehet, olyanokkal, amelyek az év minden napján éreztetik hatásukat – jelentette ki a polgármester. Mint mondta, ezért karolta föl a Fidesz azt a kezdeményezést, hogy azok akik, a diktatúrák politikai döntéshozói, haszonélvezői voltak helyi vagy országos szinten, jóvátételi adót fizessenek nyugdíjuk után, az így befolyt összeggel pedig támogassák azokat az 56-os szervezeteket, melyek a nehéz körülmények között élőknek próbálnak segíteni.

Az ünnepségen mintegy négyszáz határon túli magyar tett állampolgári esküt. Közülük sokan Hódmezővásárhely tiszteletbeli polgárai, ezt a címet a 2004. december 5-i népszavazást követően alapította az alföldi város közgyűlése.Forrás: MTI