z olajár magas szinteken stabilizálódott, a forint árfolyama pedig ismét gyengült a dollárral szemben, így az előttünk álló héten újabb csúcsra emelkedhet majd a gázolaj ára. A benzin esetében az ár szinten maradhat, így a dízelesek már várhatóan drágábban tankolják majd az üzemanyagot.

Az elmúlt egy hetet nézve a gázolaj dollárban mért átlagos jegyzésára 2,2 százalékkal került feljebb a nemzetközi piacokon, a benziné 1,7 százalékkal csökkent.

A forint viszont ismét gyengült a dollárhoz képest (azaz a múlt heti 213,4-es átlagár után az utóbbi napokban 216,2-es átlagos érték alakult ki). A benzin forintban mért átlagára így 0,4%-os csökkenést, a gázolajé viszont 3,6%-os emelkedést mutat.

Az ármozgásokat látva a portfolio.hu szerint szerdától nagy valószínűséggel tovább (újabb csúcsra) emelkedik a gázolaj ára, a benzin esetében azonban az ár szinten tartására van legnagyobb esély. Mindezek hatására az autósok drágábban tankolhatják majd a dízelt, mint a benzint.

Erre egyébként volt már példa. Majdnem pontosan négy éve előzte meg árban a gázolaj a benzint és ez így is maradt több mint egy évig. A dízelesek pedig jobban teszik, ha hozzászoknak ehhez az állapothoz, novemberben ugyanis életbe lép a jövedékiadó-emelés, ami újabb 16 forinttal növeli a gázolaj kiskereskedelmi árát. Mivel a benzin adóján nem változtatott a kormány, a két üzemanyag közötti árkülönbség igen nagyra nő.Forrás:Nol