Három osztály is részt vett a rendhagyó történelemórán, melyen Sass István nyugalmazott százados tartott átfogó előadást a legendás gépfegyverről. A PPS (orosz hadseregben Papajasa) a szovjetek válasza volt a nyugati gépkarabélyokra, melyeket a finn háború befejeztéig ellenük is használtak. Ekkor a keleti blokkban egy olyan fegyver kifejlesztésére adtak utasítást mely egyszerű, nagy tűzerejű és nagy számban készíthető.

A fegyverre jellemző, hogy a háború első évében még csak 90 ezer darabot, 1942-ben pedig már másfél milliót gyártottak belőle. A nyugat-oroszországi Zagorodi, majd a Kirovi gyárak ontották a fegyvereket, ezek az idők folyamán az egész világon elterjedtek, Sass Tamás elmondta, a fegyver még a dél-szláv válság során is előkerült. A fegyver tára egyébként 70 lőszert tartalmaz, csigaszerűen feltekerve és a percenkénti 700 lövés leadása biztosította a pusztító tulajdonságát.

Az előadáson szét is szedte a fegyvert, elmesélte nemcsak a történetét, de azt is megtudták a diákok, melyik országokban, milyen harcokban került bevetésre, így az `56-os magyar eseményeknél is megjelent.

Szombat Mihály