Általában október 15-én szokott indulni a fűtési szezon Ócsán, az ötvenes években létesített Bolyai János Gimnáziumban, ám idén másként alakult. A Pest Megyei Önkormányzat által fenntartott iskolában le van plombálva a gázóra, az önkormányzat tartozik a gázszolgáltatónak, a Tigáznak, és amíg nem rendezik a tartozást, nincs fűtés az iskolában. A megyében 18, az önkormányzat által fenntartott oktatási intézményben nem indult be a fűtés, ezekben vagy rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el október 17-21-ig, vagy rövidített órákat tartanak, vagy később kezdődnek, esetleg másik épületekbe kerültek át az órák.

Október 18-án iskolakezdéskor az ócsai gimnáziumban néztük meg, hogyan zajlik az élet egy fűtetlen iskolában, ahol nem rendeltek el szünetet. A város gimnáziumába sok más településről járnak be diákok, a tömegközlekedési járatokhoz kell igazítaniuk az iskolakezdést, ezért itt nem nyolckor kezdik a tanítást, hanem fél nyolckor. Fél nyolckor Ócsán mínusz hat fok volt kint, a diákok rendületlenül ültek a padokban, páran kabátban, de legtöbbjüknek elég volt a réteges öltözködés. A lányok párnákat kapnak a székeikre, és a szünetben ingyen forró teát osztottak a diákoknak, szolidaritásból a büfében ingyen jár most a forró tea.

Bent az iskolában 15 fok van, mióta beköszöntött a hideg. Az intézmény szerencsés helyzetben van, mert az épület jó állapotú, falai vastagak, a szigetelés jó, így tartja azt a hőt, ami a kellemes meleg szeptemberben felgyülemlett. A rövidített, 30 perces tanórák megtartásáról hétfőn hoztak döntést az iskolában, kedden már eszerint folyt a tanrend. Talapka Józsefné igazgatónő elmondta, hogy a rövidített tanórákba az óra eleji beszámoltatás nem fér bele, azaz nincs felelés, amíg nincs fűtés, mert csk így tudnak haladni a tananyaggal.

`Szerintem rosszul mutatna az Indexen, ha mindenki feszülten írná a dolgozatát` próbálta viccesen tálalni a szomorú helyzetet egy fiatal történelemtanár abban a teremben, ahol a fényképet készítettük.

A tornaórákra nem kell most a gyerekeknek levetkőzniük, csak sétálgatnak tornázás helyett. Kérdeztük, hogy ilyenkor hősugárzókat nem lehet-e bevetni, de a vezetőség szerint ezt nem bírná el az iskola áramrendszere.

`Most a Pannika csönget` mutat az igazgatónő a gondnok nénire, aki pontban nyolckor megnyomja a falon a csengő kapcsolóját. A tanulók körében nincs lázongás, bár ehhez az is hozzátartozik, hogy ez egy jó hírű iskola. A szünetben mindenki tisztelettudóan köszöntötte az igazgatónőt, és látszott rajtuk, hogy pozitívan állnak a hozzá a kellemetlen szituációhoz.

Az iskola vezetése folyamatosan tárgyal fenntartójával a fűtés beindításáról, de egyelőre nem tudnak biztosat, csak reménykednek, hogy egy-két napon belül megoldódik a helyzet. Az iskola gazdasági igazgatójától megtudtuk, hogy ennek a közepesnek számító, 14 termes iskolának körülbelül 7 millió forintot tesz ki az éves fűtési költsége. A gazdasági igazgató szerint nagyon megfontoltan kell gazdálkodniuk, olyan kis dolgokon tudnak spórolni, mint például a kevesebb fénymásolat készítése. Amire nagyon muszáj költeni, arra jut pénz, de idén náluk karbantartásra már nem tudnak elkülöníteni összeget.

Az iskolaigazgató kifejtette, hogy ha hosszabb távon nem sikerülne visszakapcsoltatni a fűtést, akkor esetleg az lehetne a megoldás, hogy előrébb hozzák az október 29-től november 6-ig tartó őszi szünetet, és talán ezalatt megoldódna a fűtés kérdése.

forrás és teljes cikk:index.hu