Álomfejtés története
Sokan foglalkoztak az álomfejtéssel, közülük is Sigmund Freud és Jung a legismertebbek. Freud szerint az álmok olyan szimbólumok, amelyek aznapi tevékenységünk szimbólumai, és így álmoskönyvekkel megfejthetővé válnak. Freuddal szemben, aki szerint az álmok a múltunkkal kapcsolatosak Carl Gustav Jung azt vallotta, hogy az álmoknak a tudatalattink a rendezője, mely gyakran elnyomott félelmeinket is tükröző, sőt előrejelző szerepe is van. Továbbá nem hitt az álmok egységes szimbólumában, amit álmoskönyvekben le lehet írni, szerinte ugyanis mindenkinek saját asszociációi segítségével kell megértenie azt, amit a tudatalattija üzent számára. Álmoskönyvek közül sokak által ismert Krúdy írása, mely még most is népszerű, de az interneten is sok álomszótárral találkozhatunk.

Tipikus álmok
Tipikus álmok közé tartozik az, hogy menekülünk valami elől, de nem tudunk elfutni, zuhanunk, repülünk, kiesnek a fogaink, hiányos öltözékben sétálunk az utcán, elhagy vagy megcsal a párunk, lépcsőzünk.

Menekülés: Ilyenkor indulatainktól vagy bűntudatunktól akarunk megszabadulni, azt testesíti meg az üldözőnk. Próbálunk valaki vagy valamilyen feladat elől kitérni, azonban ezek következményeivel nem szeretnénk szembenézni. Ha nem vagyunk képesek elfutni, vagy bárhogyan távolabb kerülni az üldözőinktől, akkor ezek az álmok arra figyelmeztetnek hogy túl sok mindent akarunk egyszerre tenni a problémáink megoldása érdekében, jobb lenne ha ezeket átgondolnánk.

Zuhanás: Az addig felépített és elért sikerek és létformánk összeomlásától való félelem szimbóluma, ami abból a gondolatból származik, hogy nem hisszük el, hogy elértük és megérdemeljük mindazt, amiben részünk van.

Repülés: Ilyenkor feszültségoldás, szabadságérzés tölt el minket, egészségesen felül tudunk emelkedni a problémákon. Ezzel szemben jelenthet kielégítetlen alkotókedvet is, mintha nem használná ki eléggé a benne rejlő kreativitást.

Kiesnek a fogaink: Teljesen elfojtott agresszió, ami valaminek vagy valakinek az elvesztésével kapcsolatban jelentkezett az életünkben. Ezen kívül fogaink elvesztése szégyenérzetet is kelthet bennünk, aggódunk külső megjelenésünk miatt és környezetünktől várjuk a pozitív visszajelzéseket.

Hiányos öltözékben vagyunk az utcán: Ha ez rossz érzéssel tölt el minket, akkor feloldódási képtelenségre utal, arra, hogy rossz eszközökkel akarjuk felhívni magunkra a figyelmet. Ha örömünket leljük ebben: kitárulkozás, elégedettek vagyunk önmagunkkal, és mindazzal, amit elértünk.

Elhagy, megcsal a párunk: Elbizonytalanodtunk, nem hisszük el, hogy lehet minket szeretni. Lelkiismeret furdalásunk van, hogy nem tettünk meg valamit párunkkal kapcsolatban.

Lépcsőzünk: Általában a szerelmi életünket jeleníti meg. Ha felértünk a lépcsőn, akkor érzéseink beteljesültek, ha viszont valamilyen akadályba ütközünk, akkor nem érezzük elég vonzónak magunkat, és elbizonytalanodunk szerelmünket illetően.

Forrás: femcafe.hu