“Magyarország abban érdekelt, hogy Kínával széles spektrumú kapcsolati rendszert hozzon létre, s már eddig is számos gazdasági, pénzügyi kérdésben fontos előrelépés következett be” – mondta az MTI tudósítójának a vezető magyar diplomata, aki a külügyi kapcsolatokat érintő konzultáció keretében találkozott az európai ügyeket felügyelő Fu Jing (Fu Ying) kínai külügyminiszter-helyettessel és külön Csang Cse-csün (Zhang Zhijun) külügyminiszter-helyettessel.
Magyarországot – mondta Hóvári – Kína változatlanul a kelet-közép-európai térségben kiemelt partnernek tekinti. Kínai részről fontosnak tartják, hogy a kínai üzletemberek megfelelő befektetési lehetőségekhez jussanak, de szeretnék, ha a két ország kapcsolatai nem csak gazdasági, pénzügyi kérdésekre terjednének ki.
A két fél jelenleg pontosítja azt, hogy milyen formában képzeli el kulturális intézetek nyitását egymás fővárosában – tette hozzá, megjegyezve: egyeztetések zajlanak arról, hogy száz magyar középiskolás diák Kínába utazzon, illetve hogy ötven magyar fiatal társadalomtudományi kutató személyesen megismerkedhessen az országgal. – A kínai fél kérte a segítségünket, hogy rendezzünk olyan diplomáciai, gazdasági rendezvényeket, amelyek megszólítják az Adria és a Balti-tenger közötti térség egészét – számolt be az államtitkár-helyettes.
A külügyi vezetők megegyeztek abban, hogy Magyarországon jövőre sor kerül egy Kínával kapcsolatos konferenciára magyar és kínai szakértők részvételével.
Szó volt a megbeszéléseken Magyarország ENSZ BT-tagsággal kapcsolatos kampányáról.
Hóvári elmondta: a kínai miniszterelnök júniusi magyarországi látogatása alkalmával meghívta hivatalos látogatásra Orbán Viktor miniszterelnököt; a látogatás pontos időpontjáról egyeztetés folyik. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter várhatóan november közepén utazik Kínába.

Forrás: MTI