A sportfinanszírozási törvény változásával jelentős támogatásokhoz juthatnak sportegyesületek. A pályázat 5 látvány csapatsportágat érint: kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong és a futball. A helyi szervezeteknek az országos szervezethez kell benyújtania a pályázatát tudtuk meg Horváth Zoltántól. Így a Hódmezővásárhelyi Futball Clubnak az MLSZ-hez, vagyis a Magyar Labdarúgó Szövetséghez magyarázta a Polgármesteri Hivatal sportreferense.

Vásárhelyen ez a lehetőség négy sportágat is érint. Így a Hódmezővásárhelyi Futball Club, a Hódmezővásárhelyi Vízilabda Sport Club, a Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club és az Enternet Vásárhelyi Kosársuli is benyújtották kérelmüket. Ha nyernek, főként utánpótlás nevelésre, létesítményhasználati díjra, versenyeztetésre és eszközbeszerzésre fordítnák az egyesületenként több tízmillió forintot.

Az egyesületeknek a legnagyobb financiális problémát az útiköltségek, a létesítménybérletek és az edzők bérezése teszi ki. A negyedik pillére a kiadásoknak a versenyeztetés, vagyis a versenyengedélyek és a játékvezetők díjai.

A vásárhelyi Városi Stadion egy milliárd forintos beruházás keretében, három ütemben teljesen megújul. A három éves projekt 300 millió forintos önkormányzati önrésszel fog megvalósulni. A fennálló összeg pedig a társasági adókból származik. Pozitív elbírálás esetén, már télen el lehet kezdeni a tervezéseket és neki lehet látni az előkészületi munkálatoknak.

Kodácz Csengele