A járási központok kijelölésénél alapvető szempont, hogy a területhez tartozó települések állampolgárai 30 kilométernél ne lakjanak távolabb a székhelytől – mondta a kormánymegbízott, hozzátéve, hogy Kiskőrösnek jó esélye van arra, hogy járási központ legyen.
Kerényi János emlékeztetett arra, hogy az új közigazgatási koncepció alapján járások területi államigazgatási egységként fognak működni, a tervek szerint a kormányablakok ezeken a szinteken is ki fognak nyitni, és ide tartoznak majd az okmányirodák feladatai is.
A kormánymegbízott, aki egyben a Fidesz országgyűlési képviselője, hangsúlyozta: az átszervezés után a járási központok kormányablakai “az egész államigazgatási rendszert közelebb hozzák az állampolgárokhoz”.
Fontos döntésnek nevezte, hogy 2013. január 1-jével az önkormányzat és az államigazgatás rendszere szétválik.
“A jelenlegi bürokratikus közigazgatási rendszert le kell építeni, mert drágán működik, ez azonban nem fog menni érdeksérelem nélkül” – fogalmazott Kerényi János.
Utalt arra, hogy Bács-Kiskun megyében a tervek szerint hat egyéni országgyűlési választókerület lesz a jelenlegi tízzel szemben, és ezek nem a járások határaihoz igazodnak majd.
A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint szeptember közepéig el kellett készíteni a járások kialakításáról szóló koncepciót, amelynek alapján a közigazgatási és igazságügyi miniszternek jövő év februárjában elő kell terjesztenie a törvényjavaslat tervezetét.
Forrás: MTI