A város törekvése, hogy a hátrányos helyzetű polgárait felzárkóztassa, ennek keretében sikerült megszüntetni az Észak utca 90-92. alatti telepet, és a most elnyert uniós támogatást nyújtó programban az itt lévő tömbházak közül hét újul meg, elsősorban azok, amelyekben az önkormányzat tulajdonnal bír. A többi lakóépület felújítását más pályázati lehetőséggel lehet megoldani tette hozzá a képviselő.

A társasházak közül a programban felújítják a homlokzatát és kicserélik a nyílászáróit a 78., 80., 81., 83., 85., 87. és 88. szám alatti épületeknek ez összesen 252 lakást érint. Felújítják a környék útjait és járdáit, továbbá az elavultnak számító játszótér helyett egy újat építenek.

Megújul a Szent István Általános Iskolának a téren található épülete is. 75 millió forint értékben új nyílászárókat építenek be, új tetőszerkezet kerül kialakításra, továbbá az épületben további 35 milliós keretből olyan közösségi helyiségeket alakítanak ki, amelyet a környékben élők civil tevékenységre használhatnak. Ide kapcsolódik a pályázat további 38 milliós része, amelyben a civil szervezetek hagyományőrző és a városrészhez való kötődést elősegítő programokkal pályázhatnak, illetve további 34 millió forintból szabadidős programok, tanfolyamok, gyermekek felzárkóztatását és a családokat segítő tevékenységek kerülhetnek kialakításra.

Húszmilliós költségvetéssel újulhat meg a piaci csarnok, amelynek tetőszerkezete nagyjavításra szorul, továbbá a program része az a 18 milliós keret, amely a Szent István Plébánia homlokzatának, nyílászáróinak és lábazatának korszerűsítését fedezi.

Ugyanebben a programban, 55milliós költségvetéssel újítják fel a stadion öltözőit, amely során teljesen új külső hőszigetelést kap az épület és új vizesblokkokat is kialakítanak.

Dr. Grezsa István elmondta: a munkák 2012 második félévében indulnak meg, és várhatón két éven át tartanak. A 890 milliós programhoz a város 695 millió forint, uniós támogatást nyert el, és 195 millió forint értékben biztosít önerő.

Arnay

Megosztom! |