Már a délután elején kisült a tök a kemencében, a program kezdetén már a harmadik adagnál járt Zombori Istvánné Erzsike néni jól bevált csapatával, de mint mondta akkor még újra be kell fűteni. Tóth Pálné és Szeri Józsefné segítette a sütést, Márton Jani bácsi pedig a tűzért felelt. De hozott Gyovainé Magdi például Rakott sonkatököt, ami Tóth Icu szerint nem volt jó.. hanem nagyon jó. Zana Béla tökfasírttal érkezett, míg Kovács Lajosné az 5. szülinap alkalmából töktortát készített. Forralt bort, forró teát, zsíros és lekváros kenyeret kínáltak az önkéntes segítők. Kicsit a civilek ünnepe is ez a délután, hiszen sokan járultak hozzá a programhoz ötletekkel vagy épp a megvalósításhoz szükséges segítséggel. De sok tököt is kaptak a tökfaragó versenyhez.

A színpadi produkciók közül nem maradhat el a néptánc már évek óta, hiszen ez egy hagyományőrző délután számolt be a fellépőkről Kovács Ildikó, a Kulturális Központ intézményvezetője. Így a sort a legkisebbek, az Icinke-Picinke Néptánccsoport nyitotta Pataki Sándorné Marika vezetésével. Ők már tavaly is felléptek ezen az alkalmon, ám idén még nehezebb produkcióval készültek: az előadásban még botot is forgattak a fiúk. Őket Kovács Sanyi bácsi követte harmonikájával, majd a Móricz Zsigmond utcai óvoda óvónénijei adták elő maguk készítette bábjaikkal a Nyakigláb, Csupaháj meg Málészáj című mesét. A gyönyörű díszlet is az ő kezük munkáját dicsérte, Kecskeméti Jánosné Margó rendezte az előadást. A Tökszínházban a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézménynek a Dózsa-telepi iskolában működő csoportja adta elő a Tök és a csikó című Mátyás király mesét, amit Mezeiné Bodnár Henriette tanított be. A színpadi produkciókat játék követte.

A kézműves asztalok inkább az aparaját várták, színezhettek és gesztenyefigurát készíthettek, illetve mécseseket az energiatakarékosság jegyében. Madárijesztők sorakoztak az udvaron egyre többen, ugyanis készítőiknek versenyt hirdettek, ugyanígy a tökfaragás legjobbjait is keresték. Tóth Icu egyébként napközben kifaragta Mazsola és Tádé textilfiguráihoz a tökházat, a Kovács Sanyi bácsi által felajánlott János-tökből. Sanyi bácsi minden évben elnevezi az általa termelt tököt. Fosztottak kukoricát is a daloló Alkony Népdalkör tagjaihoz csatlakozva gyerekek és felnőttek egyaránt. Kovács Ildikótól azt is megtudtuk, hogy tavaly csatlakoztak a 72 óra kompromisszumok nélkül című háromnapos programhoz. Az egyházi önkéntesség az egyik legősibb, és a megyei önkéntes hálózat csatlakozott az egyházi indíttatású önkéntes hétvégéhez. Ekkor három napon keresztül az ország több pontján kapcsolódnak ehhez olyan rendezvények, ahol korra, nemre, rangra tekintet nélkül mindenki együtt dolgozik. Így történt ez a mindszenti Tök jó délutánon is.
Juhász Éva
Megosztom! |