Az idei tanévben a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola (HISZK) Gregus Máté Tagintézményében elindult a KatonaSuli program.
A Zrínyi Miklós Laktanyában közel száz 10. osztályos tanuló számára tartották meg a bemutató foglalkozásokat a 11. évfolyamtól választható Katonai alapismeretek tantárgy népszerűsítése érdekében. A rendezvény további célja a katonai hivatás és pálya népszerűsítése, annak jellemző tevékenységeinek megismertetése volt.
A program az idén újjászervezésének 10. évfordulóját ünneplő Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar műsorával kezdődött; az indulókból és könnyűzenei művekből álló műsort a dandár komendáns szakaszának fegyveres alaki bemutatója követte.
Ezután a diákok megkezdték a laktanyabejárást. Az egyik helyszín a Csapatmúzeum volt, ahol az alakulat történetével ismerkedhettek meg, majd a katonák mindennapi életének szemléltetéseként a 3. Bercsényi Miklós lövészzászlóalj épületét és a benne zajló tevékenységeket láthatták. Itt az alegységről, annak életéről és felépítéséről kaptak rövid ismertetőt. A fegyverszoba bemutatása és az ott található fegyverek nagy hatást gyakoroltak a diákokra.
A harc és gépjármű, illetve a fegyverzet-technikai bemutatón az alakulatnál rendszeresített számos katonai eszközzel találkoztak a diákok. A missziós felkészítést segítő homok színű és komoly páncélzattal rendelkező Hummer mindenki tetszését azonnal elnyerte, hiszen a képernyőn gyakran látott katonai terepjárót most testközelből ismerhették meg.
A diákokat kísérő tanárok, illetve osztályfőnökök remélik, hogy az új tantárgy a nevelés szempontjából fegyelmet hoz majd az iskola mindennapi életébe. Elmondták, hogy a szülők előzetes tájékoztatást már kaptak a KatonaSuli programról, a gyerekek azonban még nem igazán tudják, hogy mivel szeretnének foglalkozni. Ezért volt hasznos ez a nap, hiszen így ők is betekinthettek a katonák életébe.
Szilágyi László tanuló elmondta, hogy a szüleivel már beszélt a tantárgy felvételének lehetőségéről. A pályaválasztás szempontjából a rendészeti szakirányt tartja vonzónak, ahol előnyt jelent a tantárgyból tett érettségi, ezért a tervei alapján jövőre jelentkezik a Katonai alapismeretek oktatásra.

Búz Csaba főtörzsőrmester