Kisteleken az elmúlt időszakban két emberölés is történt, az egyik elkövetője egy 15 éves fiatalember, míg a másik feltételezett elkövetője egy 24 éves férfi. A tettesek fiatal kora és az emberölés ténye megrázta a település lakosait, így még nagyobb figyelmet kell fordítani a fiatalokra mondta dr. Somodi Lilla. Kistelek jegyzője munkájának egyik legfontosabb részének tekinti a gyerekek védelmét, és azt, hogy milyen úton haladnak a felnőtté válás útján. A pedagógusok munkáját pszichológusok segítik, az áldozat gyermekeit és az elkövető családját pedig védik az atrocitásoktól, amelyek egyébként eddig nem érték őket.

Egy településnek érdeke az, hogy a lakosságot meg tudja tartani. Ezt elsősorban munkahelyek biztosításával lehet, de kell a szórakozás is. Kistelek Sajt- és Gasztronómiai Fesztiválján a lakosság túlnyomó része részt vett. Ez az eredmény pedig kiemelkedő. Az önkormányzat biztosította az asztalokat, a zenét, a főzőhelyeket, a lakosok pedig azt készítettek el, amit akartak és azokat látták vendégül, akiket akartak. A település lengyel testvérvárosában, Porebában is van egy hasonló rendezvény, annak neve Krumpli Fesztivál.

2011. áprilisában a gyermekek közétkeztetésének finanszírozásában változásokat vezetettek be, a költségvetési törvény változása miatt. Törvény szerint mindenkinek jár napi egyszeri meleg étkezés ingyen, a két hideg étkezéséért (tízórai, uzsonna) azonban már a nem rászorulóknak fizetniük kell. Erre azért is volt szükség, mert sok gyerek nem ette meg az ételt, hanem kidobta, aminek oka pedig az, hogy nincsen rászorulva.

Kisteleken egy személy látja el a közterület felügyeletét. Ő személyesen ellenőrzi a csatornák, az árkok, a közterületek állapotát. Nyáron nagyon hasznosnak bizonyult az ő tevékenysége, hiszen számos telken a vadkender és a parlagfű irtása az ő kezdeményezése után valósult meg. A felügyelő az illegálisan elfoglalt területeket is figyeli, így derült fény sok olyan tábla kihelyezésére is, amely után nem fizették a közterület használati díjat. Ezeket a be nem fizetett bérélési díjakat utólagosan hajtják majd be.

Kodácz Csengele