A szabadkai Taxiegyesületek Szövetségének tagjai, ahogy előre bejelentették, pénteken délután összegyűltek a Franjo Supil utcában, hogy tiltakozásukat fejezzék ki, amiért az önkormányzat még mindig nem hangolta össze a városi képviselő-testület által meghozott határozatokat a közúti közlekedésről szóló törvényekkel, és nem tett lépéseket abba az irányba, hogy az idáig illegálisan működő taxitársaságok a törvénnyel összhangban működjenek, s egészséges konkurenciaként legyenek jelen a piacon.

A gyülekező délben vette kezdetét, ahol a Taxiegyesületek Szövetségébe tömörülő taxitársaságokon kívül tíz másik taxitársaság is csatlakozott a tüntetéshez, vagyis összesen mintegy kétszázötven jármű sorakozott fel az indulásra várva, hogy egy kört tegyenek a város utcáin, így fejezve ki tiltakozásukat. A tiltakozó fuvarra azonban nem került sor azonnal, ugyanis az önkormányzat kezdeményezésére a tüntetés megkezdése előtt egy megbeszélésre került sor a Taxiegyesület Szövetsége és az önkormányzat képviselői között.

Veljko Stanèiæ, a szövetség sajtófelelőse a tárgyalás után az újságíróknak nyilatkozva elmondta, ők csupán annyit kérnek, hogy az önkormányzat tartsa tiszteletben azt a határozatot, amit ő maga hozott meg, s ez képezte a megbeszélés témáját is.

A mai nap folyamán nem sikerült megegyezésre jutnunk, de abban állapodtunk meg, hogy hétfőn délelőtt fél kilenckor folytatjuk a tárgyalást, ahol már Sa¹a Vuèiniæ polgármester és munkatársai fogadnak majd bennünket. Az önkormányzat képviselőinek szavaiból úgy vettük ki, hogy elfogadják a követeléseinket, azonban hivatalosan még semmit sem fektettünk le írásban, mert erre a megjelenteknek nem volt felhatalmazásuk. A megváltozott körülményekre való tekintettel lerövidítjük tiltakozó utunkat, és visszamegyünk a város központjába, a Strossmayer utcában álló körforgalomig, majd visszatérünk a munkához. Egyelőre nem tudni, hogy a hétfői tárgyalások során sikerül-e megegyeznünk az illetékesekkel. Mi bízunk benne, hogy a tárgyalás eredményes lesz, azonban a hétfőre tervezett tüntetést még nem mondtuk le, és ha nem sikerül megállapodnunk, akkor hétfőn egy órakor újabb tiltakozásra kerül sor jelentette ki Veljko Stanèiæ.

Az önkormányzat nevében Darko Antelj, a város Közlekedésbiztonsági Tanácsának elnöke tárgyalt a szövetség képviselőivel. Mint elmondta, a taxiszövetség követelései teljesen reálisak és megalapozottak, és sikerült egy nagy lépést tenni a megoldás felé, melyre véleménye szerint már korábban is sor kerülhetett volna.

Biztos vagyok abban, hogy már hétfőn sikerül lezárni a tárgyalásokat, és közös erővel megoldani a problémát, és hogy a taxisok partnerei lesznek az önkormányzatnak. Tettünk egy ajánlatot is, mely szerint havonta egyszer találkoznánk a taxisofőrök szakszervezetének képviselőivel, ahol a felmerülő problémákat időben meg tudnánk beszélni, még mielőtt hasonló szituáció alakulna ki, mint a mostani.

A Taxiegyesületek Szövetsége többek között azt követeli az önkormányzattól, hogy szabályozzák a taximegállók számát, helyét és használatuk feltételeit, valamint a taxiszolgálatot végző járművek számát. Követelik, hogy mindegyik taxitársaság tartsa magát a minimális fuvardíjról szóló polgármesteri rendelethez, a felügyelők szigorúbban lépjenek fel azokkal szemben, akik nem tartják be a törvényi előírásokat illetve azt szeretnék, hogy a taxitársaságok képviselőit is vonják be a taxizásra vonatkozó városi rendeletek kidolgozásába és a közlekedésbiztonsági tanács munkájába.
(Forrás: magyarszo.com)