19:50 Almási István alpolgármester vezetésével kezdte meg szünet után a közgyűlés a munkát. Egyhangúlag támogatták a Zsigmondy ZRt. beszámolóját a képviselők, míg a fizető parkolás tapasztalatait Magyar József, a Városellátó Kft. vezetője összegezte. A törvényi változások miatt csökkenteni kellett a pótdíjak összegét, azonban a cég kifizette a parkolóórákra felvett hitel utolsó részletét. Két hete vezették be a pici pénz névre keresztelt mobil parkolást, amelynél bár regisztrálni kell, olcsóbb a telefonos parkolás lehetősége.

19:55 A piac üzemeltetéséről az ügyvezető elmondta: a 19 milliós bevétel mellett csak kétmilliós kiadás jelentkezett. A vásárcsarnok azonban beázik, hiába javították fóliával. Megoldást a környék tömbrehabilitációja keretében a tetőszerkezet teljes felújítása jelenthet. A beszámolókat egy tartózkodással fogadta el a grémium.

19:57 A Hód-Fürdő Kft. beszámolója kapcsán dr. Kovács Pál elmondta: a nyári szezon a vártnak megfelelően alakult, 15 százalékkal meghaladták a nyár elején a korábbi bevételt, viszont a nyár második felében tapasztalt rossz idő miatt csökkent a bevétel. A beszámolót egyhangúlag támogatták.

20:00 A Cittaslow elveinek érvényesüléséről tervezett rendeletről dr. Ambrus Norbert irodavezető javasolta, hogy a porcelánipar támogatására – amely sok családnak biztosít megélhetést – csak Vásárhelyen előállított szaniter termékeket alkalmazzanak a város területén folytatott önkormányzati beruházásoknál, továbbá ezen beruházások esetében ne lehessen vasárnap munkát végezni. Dr. Korsós Ágnes főjegyző szerint ajánlani lehet egy termék használatát, de a kötelezővé tételt aggályosnak tartja, míg a vasárnapi munkavégzés nem engedélyezésére van jogi lehetőség.

20:03 Dr. Lázár János javasolta: meg kell próbálni a szaniter termékek használatáról szóló javaslat életbe léptetését, amely árban nem jelent differenciát, és a rendeletben ezt kötelezővé kell tenni. A közbeszerzést erre kell kiírni – mondta el a polgármester, hozzátéve: az Ákos koncertre is közbeszerzést kellett kiírni, holott Ákos koncertet Demjén Rózsi nem tud produkálni. Vasárnap a családé – szögezte le a polgármester, hozzátéve: a város beruházásaira ezt figyelembe véve kell pályázni. A beszerzési helyet nem korlátozza a város, csak a termékcsaládot határozzák meg.

20:06 Dr. Kószó Péter javasolta: a kistérség is vegye át ezeket a passzusokat. A tervezetet egyhangúlag támogatta a testület.

20:08 A költségvetést a banki hitel előtörlesztése miatt kell módosítani, de most átvezetik az állami támogatásokat és a pályázatok hatásait is. 25 milliárd forintra módosul a város költségvetésének kiadási és bevételi oldala is.

20:09 Az ülés vezetését ismét Almási István vette át, a grémium egy tartózkodással elfogadta a módosítást.

20:10 A közgyűlés rendeletben igazította a hivatal ügyrendjét a megtörtént jogszabályi változásokhoz, és a Bessenyei Ferenc-díjat országosan is adományozhatóvá tette a testület az özvegy kérésére.

20:12 Ismét dr. Lázár János vezette a közgyűlést, amely a javaslatot egyhangúlag támogatta.

20:13 Helyi rendeletet módosított a testület, hogy aki helyi adótartozással rendelkezik, és közben segélyért jelentkezik, csak akkor kaphasson segítséget, ha rendezi a helyi adóját: megállapodik az önkormányzattal a törlesztésről. A képviselők egy tartózkodás és két nem szavazat mellett fogadták el a módosítást.

20:20 Önkéntes, társadalmi karitatív munkára lehetőséget biztosít a város a 16. életévüket betöltött diákoknak a tanítási napokon, az iskolaidő után, vagy a nyári szünetben. Erre lehetőség lesz a kórházban, a Csodaházban, a bölcsődékben, a Kagylóhéj szolgálatnál, az idősek otthonában, a támogató szolgálatnál, a Kozmutza Flóra iskolában, a Hódfó, a könyvtár, a népjóléti csoport, óvodák, közhasznú intézmények működési területén.

20:33 Havránek Ferenc felvetette: vigyázni kell arra, hogy ne magukra hagyva legyenek jelen a gyerekek, legyen, aki vigyáz rájuk. Hegedűs Zoltán fontosnak nevezte, hogy a fiatalok a maguknál rosszabb helyzetben lévő emberekkel találkozzanak, míg dr. Havasi Katalin fontosnak mondta, hogy a gyerekek megtapasztalják, milyen másnak adni, milyen másokat segíteni. Dr. Kószó Péter kijelentette: Németországban kötelező a fiataloknak karitatív munkát végezni.

20:53 Dr. Grezsa István javasolta: vágjanak bele, hiszen ha egy idős embert meglátogatnak, az is megelőzheti a betegségeket. Kis Andrea képviselő óvott attól, hogy ezt kötelezővé tegyék, amelyben dr. Lázár János egyetértéséről biztosította, hozzátéve: a gyerekeknek a közösségi élményt kell biztosítani. Dr. Kovács László javasolta: a karitatív munkát végzők kapjanak ezért előnyt is.
21:14 A rendelettervezetet a képviselők egyhangúlag támogatták.

Arnay

Megosztom! |