Az önkormányzati képviselő szerint nem az a fontos, hogy zsidó, cigány, szlovák, vagy bármi más nemzetiségűként látjuk meg a napvilágot, hanem hogy életünkben mennyire tudjuk a becsület és a magyarság útját követni. `Az aradi tizenhárom vértanú között a magyar felmenőkkel rendelkezők kisebbségben voltak, mégis a magyar ügyért harcoltak és haltak, gyakran éppen született magyarok ellenében` hangoztatta a városatya.
Cseri Tamás így folytatta: `A másik, ami engem nagyon megragadott, hogy ezek a tábornokok távolról sem hasonlítottak korunk fanatikusaihoz, nem keresték sem a halált, sem a vértanúságot, öntudatosan védekeztek a vérbíró előtt, és többségük az ítélethirdetés napjáig reménykedett, sőt bízott a kedvezőbb ítéletben. De mikor az ítélet kimondatott, egyikük sem omlott össze, hanem valami meg nem magyarázható lelki erővel, csak a legnagyobbaknak megadatott kiállással fogadták sorsukat.`
A megemlékezésen közreműködött a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Zenekara Kovács István százados vezényletével.

Kokovai Péter