A beregszászi református templomban tartott eseményen a köztársasági elnök – utalva a kárpátaljai magyarság nehéz helyzetére – a múlt század 40-es éveit Beregszászon töltő Győri Dezsőtől vett, “nép lenni a népek, és ember lenni az emberek között” versidézettel kezdte köszöntőjét, emlékeztetve arra, hogy a felvidéki költő jól tudta, néha mennyire nem könnyű egy népnek, egy nemzetnek lenni. “Éppen ezért nagyon örülök, hogy a mai napon, összetartozásunkat kifejezve, önökkel lehetek, évnyitó ünnepségük részesévé válhatok” – tette hozzá.
“Sok nehéz időt éltünk már túl, akár több nemzet szétforgácsolására is elegendőt. Ennyi vihar éppen elérhette volna, hogy a magyarok már ne akarjanak önmaguk lenni” – folytatta az államfő, kiemelve: “de vagyunk, s még leszünk is”. “Mert az életet nekünk, magyaroknak – Ady Endre szavaival – “százszorta inkább kell akarni”. Százszorta akarta a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola is. Százszorta nehezebb körülmények között, százszorta több munkát és kitartást felemésztve, mint bárhol másutt a világban, beleértve az anyaországot is” – fogalmazott.
“A főiskola létezése, folytonos fejlődése már önmagában is nagyszerű üzenet a jövőnek. Üzenet arról, hogy élnek itt magyarok, ezen a tájon. Olyanok, akik nem csak az ezeréves múltjukra büszkék, de azt is tudják, mit akarnak. A holnapot is itt, a saját szülőföldjükön képzelik el” – hangsúlyozta a többi között a köztársasági elnök.
Schmitt Pál, aki a tanintézet tetőszerkezet-cseréje céljából egy éve indított cserépjegyakció védnöke, meleg szavakkal emlékezett meg Soós Kálmánról, a magyar főiskola nemrég fiatalon elhunyt alapító rektoráról.
Az ukrán állam által épp 15 éve akkreditált beregszászi magyar főiskolán az idén 975 diák kezdi el az új tanévet, közülük 115-en először lépik át Ukrajna egyetlen magyar felsőoktatási intézményének a küszöbét.
Az istentiszteletet követően Schmitt Pál felkereste a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, ahol a kárpátaljai magyar képzőművészek kiállítását tekintette meg, Orosz Ildikónak, a főiskola elnökének tárlatvezetésével. A köztársasági elnök ezután a kárpátaljai magyar közéleli szereplőkkel, pedagógusokkal és értelmiségiekkel találkozott.
Az államfő reggel Ungváron, munkareggeli keretében, megbeszélést folytatott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ) vezetőivel elsősorban a kárpátaljai magyarságot érintő oktatási és politikai kérdéseket tekintettek át. Mint Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke az MTI-nek elmondta, Schmitt Pál ígéretet tett arra, hogy a magyar érettségi, egyben felvételi vizsgák és a jövő évi ukrán parlamenti választásokra kialakítandó magyar többségű választókerület ügyében levélben fordul az ukrán állam vezetőihez.
Schmitt Pál kárpátaljai látogatása második, egyben utolsó napjának programja Nagyszőlősön folytatódik, ahol meglátogatja a ferences missziót, kitüntetéseket ad át, majd ezt követően Técsőn részt vesz egy pellettáló gyár ünnepélyes átadásán, amely az eddigi legnagyobb magyarországi beruházás Kárpátalján.

forrás:MTI