A civil szervezetek és önkormányzati intézmények képviselőinek részvételével zajló tanácskozáson Oskovics György, a Nyugdíjas Szövetség elnöke javasolta, hogy az idősügyben tevékenykedők számára alapítson elismerést a város. Továbbá felvetette azt is, hogy középiskolás önkéntesek taníthatnák a nyugdíjasokat az Internet használatára.
Oskovics György a Susáni Nyugdíjas Klub problémáját is tolmácsolta, ugyanis a szervezetnek hamarosan el kell hagynia a használatra kapott régi iskolaépületet, amelyre százezres nagyságrendű összeget költöttek. A Szikáncsi Nyugdíjas Klub és a Mátyás Utcai Olvasókör is elveszíti az eddig használt helyiséget. Dr. Kószó Péter alpolgármester megjegyezte, hogy őt egyik esetben sem keresték meg az érintettek.
Kiss Andrásné, a Hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal Népjóléti Csoportjának szakmai főtanácsadója is tett egy javaslatot a generációk összehozására. Indítványozta, hogy nyugdíjas önkéntesek vállaljanak játszótéri felügyeletet.
Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az Egészséges Vásárhely Program programigazgatója szerint is érdemes lenne az önkéntes munkára fókuszálni az idősügyi stratégiában. Példaként említette, hogy az EVP keretében nemrég nyugdíjas egészségügyi dolgozók bevonásával végeztek szűrővizsgálatot nagy sikerrel. Felvetette azt is, hogy idősek számára is lehetne sportágválasztót rendezni.
A tanács tagja a városi rendőrkapitányság vezetője is. Rádi Norbert alezredes hangsúlyozta, kiemelt feladatuk az idősek segítése, és örömét fejezte ki, hogy ez írott formában is megjelenik az idősügyi stratégiában. Elmondta, hogy a tél közeledtével jelentkeznek a tűzifát illetve más tüzelőanyagokat kínáló házalók, akik egyrészt becsaphatják a nyugdíjasokat, másrészt elterelésnek is használhatják a tűzifa üzletet, míg társuk összeszedi a lakásból az értékeket. Rádi Norbert hozzátette, hogy a lakosság tájékoztatását eddig is fontosnak tartották, de most már van a bűnmegelőzési munkára specializálódott kolléganőjük, aki olvasókörökben, nyugdíjas klubokban is tarthat előadásokat.
Bálint Gabriella, a Kapcsolat Központ vezetője indítványozta, hogy az idősügyi stratégiában a résztvevő szervezetek, intézmények bemutatása is kapjon helyet.
A hétfői ülésen dr. Kószó Péter alpolgármester, a tanács vezetője a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által kiírt pályázatokról adott tájékoztatást. Elmondta, hogy nyugdíjasok utazására és színházlátogatására is lehet pályázni 10 százalék önerő mellett. Az alpolgármester megemlítette azt is, hogy a minisztérium az idős emberek problémáival, lehetőségeivel foglalkozó lapot jelentet meg Bármikor címmel, amely ingyenesen lesz elérhető minden erre igényt tartó szervezetnek.

Kokovai Péter