Az ország almatermésének kétharmadát adó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a májusi fagy a termés 80 százalékát tette tönkre. Vahal Kálmán, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója a Kossuth Rádiónak elmondta: tavaly 232 ezer tonna almát szedtek, idén a várható termés csupán 46 ezer tonna. Ennek egyharmada lesz étkezési minőségű.

A több mint ötezer, 70 százaléknál nagyobb mértékű fagykárt szenvedett szabolcsi termelőnek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a határidő előtt, a napokban elkezdte az úgynevezett de minimis támogatás kifizetését. Az ezt a keretet teljes mértékben kihasználó termelők hektáronként 49 ezer, a keretet részlegesen kimerítő gazdák 56 ezer forint támogatásban részesülnek.

A fagy ellenére jelentkeztek termelők az iskolagyümölcs programra, bár a tapasztalatok szerint nem minden iskola fogadja szívesen az almát. Kiss István, az Apagy TÉSZ egyik tulajdonosa a Hajnal-táj műsorában azt mondta: az intézmények egy része elzárkózik a programtól, `vannak iskolák, ahol ez terhet jelent és nem követnek el mindent, hogy a gyermekek gyümölcshöz jussanak. Az alma itt van, a fedezete megvan, egy kis munkával jár, ezt fel kellene vállalni minden intézménynek” – fogalmazott.

Heves megyében 54 település csatlakozott az iskolagyümölcs programhoz. A 69 intézmény több mint tízezer tanulója juthat hetente egészséges gyümölcshöz. Bernácz Istvánné igazgató-helyettes elmondta: az ebédlőben tálcára készítik ki az osztályoknak az almát, a gyümölcsöt a tanulók osztják ki. Az iskolának a program semmilyen anyagi terhet nem jelent, csupán az adminisztrációt és a szétosztást kell megszervezni – tette hozzá.

forrás:mr1.hu