A XII. Balástyai Falunap, Zöldség- Virágfesztivál és Lovasnapok harmadik napjára is jutott ünnepség. Még 2008 őszén adódott egy UMVP pályázati lehetőség arra, hogy a templom tetőzetét felújítsák. Ehhez kérte az az egyház az önkormányzat partnerségét Ujvári László polgármestertől, annál inkább, mivel ez egy 100 százalékos támogatottságú lehetőség volt. Régóta terveztték már a renoválást, a korábbi felújítási tervet aktualizálni kellett.

A 22,5 millió forintos pályázati forrás csak a tető, főként csak a héjazat javítására, illetve akadálymentesítésre, és egy kisebb parkosításra volt elegendő. Azonban mivel ehhez egy jelentős összegű állványozási munka is csatlakozott, úgy gondolták, hogy egy homlokzati felújítást is jó lenne elvégezni, ugyanakkor még fontosabb az alsó vizesedést is megszűntetni. A fal szigeteléséhez a legbiztosabb módszert választották, a fal teljes átvágását, és műagyag alapú szigetelőlemezek besajtolását, duzzadó habarcsos injektálását.

A plusz beruházások sora ezzel még nem ért véget: a toronyórát is felújították, sőt, az idő múlását a toronyban lakó harangok is jelzik. Emellett négy új reflektort is telepítettek a templom mellé, így megújúlt szépsége alkonyat után gyönyörködteti a szemet.

A mise alkalmával a szőlősgazda történetének példabeszédét elemezte dr. Kiss-Rigó László. Mint mondta, a mai ember számára tűnhet úgy, mintha a mai gazdasági politikai helyzetre vonatkozóan modta Jézus, ám ő nem foglalkozott a politikával, sokkal inkább a korának farizeusait ostorozta. Prédikációjában az önzetlen, a közösségért tenni akaró vezetői magatartás fontosságát hangsúlyozta.

Ujvári László polgármester rövid beszédében kiemelte, hogy a templom bár az egyházé, de mégis a község fontos közintézményének tekinthető, így tehát fontos, hogy a település is áldozzon érte.

A szent misét követően a templom előtti, felújított I. Világháborús emlékművet szentelte meg dr. Kiss-Rigó László. Az emlékmű figuráit megtisztították, és védőréteget is kapott, a műkőtalapzatba vésett neveket pedig rekonstruálták, és a négy oldalára készített márvány táblába vésették. Ujvári László elmondta: bár az elesetteknek már szinte már a közvetlen leszármazottai nem is élnek, mégis a felújítás közben bizonyosodott be, hogy mennyire fontosnak tartják az emlékmű felújítását a község lakói.

Molnár Attila