A mezőberényi `plakáttisztító` akciót saját választókörzetében Barna Márton önkormányzati képviselő indította el néhány hónappal ezelőtt.
— Gyakran a leglehetetlenebb helyre, villanyoszlopokra, lakótömbök oldalára, telefonfülkére, elektromos szekrényekre kerülnek ki hirdetések — nyilatkozta lapunknak az ötletgazda. Ezeket a kéretlen papírokat azután egy önkéntesekből álló csoport eltávolította az I-es körzetben, majd a jó példa ragadóssá vált, s a belvárosban is kis csapatot szerveztek a lakók, hogy tisztán tartsák a környezetüket.

— Nem vagyunk a plakátok ellen, éppen ezért már dolgozunk egy olyan kompromisszumon, ami mindenki számára megfelelő lehet — folytatta Barna Márton. Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy már körvonalazódik a megoldás a kérdésben.

A belvárosban élők is egyet értenek a Barna Márton által elmondottakkal.
— Számunkra fontos, hogy tiszta, rendezett környezetben éljünk — fogalmazott Mertz Mártonné, Adamik Mihályné és Nagy Péterné. A kis csapat több, itt élővel kiegészülve gyakran járja végig a belvárost és távolítja el az illegális helyekre kiragasztott plakátokat. Mint megtudtuk, az utca hírmondói különösen akkor csúfítják el a tereket, amikor az eső és az idő már rontott az állapotukon.

Siklósi István, Mezőberény polgármestere megerősítette, hogy igyekeznek minél hamarabb szabályozott kereteket biztosítani a plakátok számára. A Mezőberényi Városszépítő és Városvédő Egyesület már vizsgálja, hogy a város egyes körzeteiben melyek azok a frekventált helyek, ahová érdemes lenne hirdetőhengereket kihelyezni.
— Ezzel lehetőséget biztosítanánk a transzparensek kihelyezésére, de azok nem csúfítanák el a közterületeket — tette hozzá. A városnak egyébként jelenleg nincs elegendő hirdetőhenger a birtokában, így erről még gondoskodniuk kell majd.

Békésen helyi rendelet mondja ki, hogy a hirdetéseket tilos többek között fákon, nem hirdetést szolgáló köztéri berendezéseken, műemlékeken és autóbuszvárók felépítményein elhelyezni. A szabálysértő kevés, évente körülbelül három esetet regisztrálnak az ügyintézők. Az alacsony szám annak köszönhető, hogy az önkormányzat néhány éve — a már meglévő négy mellett — további nyolc ingyenes hirdetési és plakátozási felületet biztosított a helyi lakosoknak a város frekventált pontjain, ahol bárki kihelyezheti aktuális és közérdekű hirdetéseit.

Békéscsabán is ritkán bírságol az önkormányzat. Ha a plakátokat a felszólítás után sem szedik le, az önkormányzat takaríttatja le azokat, és a költségeket kiszámlázhatják a kiragasztásért felelős személynek vagy szervezetnek.(Forrás: beol.hu)