2010. október negyedikén szakadt át a Mal Zrt. Kolontár közelében lévő vörösiszap tározójának gátja, a kiömlő erősen lúgos, folyékony anyag három települést elöntött, épületek százait tette lakhatatlanná, autókat, vasútvonalat, hidat sodort el, emberek százait sebesítette meg.

A természet is súlyos károkat szenvedett. A közeli Torna-patak élővilága megsemmisült, és a Marcal folyóban is végigvonult a szennyezés, csak a vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek erőfeszítésének volt köszönhető, hogy a Rába és a Duna nem szennyeződött el. A vörösiszap hatalmas területű termőföldet tett időlegesen használhatatlanná.

Az azonnali feladatok közé tartozott az otthon nélkül maradt emberek elhelyezése és a sebesültek ellátása, majd a második gátszakadás és a vizek szennyezésének megakadályozása. Rohamtempóban épült meg a második védőgát, majd a többi védelmi létesítmény, felmérték a károkat, új lakótelepet építettek, elkezdődött a termőföldek megtisztítása és az új üzem építése.

A védelmi és helyreállítási munkákban tűzoltók és más katasztrófavédelmi szakemberek, rendőrök, környezetvédelmi és vízügyi szakemberek, egészségügyi dolgozók, tudósok, szállító és építő munkások, segélyszervezetek és önkéntesek, majd építészek vettek részt.

A katasztrófa okait azóta is keresik, természeti okról, véletlen balesetről, gondatlanságról, az ellenőrzés hiányáról és sok minden másról szóltak a hírek, azonban az okokat és a felelősöket még nem nevezték meg a nyomozó hatóságok.
forrás és teljes cikk: mr1.hu