Az 1,2 milliárdos beruházáshoz 92 százalékos támogatást nyert a város, amely magában foglalja a régi épület teljes megújulását és a mellette felépült új szárny megvalósulását is.

Az új épületrész alsó szintjén oktatási helységeket alakítottak ki. Mivel itt a nap egyik részében a zeneiskola növendékeit képzik, hangszigetelt helyiségeket alakítottak ki, hogy az egyes termekben folyó oktatás hangjai ne zavarják a többi teremben folyó munkát, de itt nemcsak a zenei képzéseknek lesz hely, mivel cél, hogy a termeket a leghatékonyabb kihasználtsággal tudják az oktatás szolgálatába állítani. Így ezen a részen valósul meg a számítógépes terem is, ezáltal összesen 280 négyzetméter terület áll itt rendelkezésre.

A felső szinten lesz a 120 négyzetméteres mozgásművészeti központ, mindezek modern technikával, takarékos fűtési rendszerrel és teljes körű akadálymentesítéssel.

A régi épületben a színházterem tetőszerkezetén folynak most a munkák, amelyre rövidesen felkerül a hőszigetelő, majd a záró réteg. Most alakítják ki szélesebb rálátású színpadot, már eltávolították a korábbi csigalépcsőket, és az egykori zsinórpadlás helyén kapnak helyet a fűtést és légcserét biztosító berendezések.

A nézőtér jelentősen átalakult. A korábbi erkélyre és földszintre osztott nézőtér helyén már kész az aljzata az új teremnek, amely az első emelet szintjéről egy síkban ereszkedik le, a meredekebb padozat viszont jobb rálátást biztosít majd a színpadra. Emiatt a korábbi 471 férőhely helyett 368 fő lesz a terem befogadó képessége.

A második emeleten alakítják ki azt a többfunkciós közösségi teret, amelynek mozgatható elválasztó falai biztosítják, hogy több csoport, vagy rendezvény egyszerre használhassa – szükségleteik szerint megosztott arányban a termet. Ez az épületrész is teljesen akadálymentes lesz, amelyet több lift is segíteni fog a működés során.

Az építés történetéről Mucsi László elmondta: a főépület pinceszintjén is lesznek helyiségek szakköröknek, irodáknak és a gépészet egy részének is, azonban ennek építése során kiderült, hogy a tervekkel ellentétben az alapok nem úgy helyezkedtek el, mint arra az átalakítások tervezése során számítottak, ezért a feltárás után módosítani kellett a kiviteli terveken. A bővítéssel a főépület 600 négyzetméterrel nagyobb helyet ad a kulturális célok megvalósításához.

Az épület homlokzata megőrzi az eddigi arculatát, azonban az eddigi faborítást el kellett távolítani, mivel az már nem felelt meg sem a tűzvédelmi, sem a hőtechnikai elvárásoknak. A homlokzati elemek gyártása folyamatban van, azokat elkészültük után fogják felszerelni – tájékoztatott Mucsi László.

Arnay