Az iskola fennállásának 100. évfordulóján, 2002-ben fogalmazódott meg az iskolavezetésben, hogy a Vörösmarty nappal tisztelegnek az iskola névadója előtt. Ebben az évben `Hazánk Magyarország` címet kapta a rendezvény, melynek során honismereti vetélkedő forgószínpadot hoztak létre, sok játékkal, vidámsággal és információval is. A cél az volt, hogy a tanulók megismerjék hazánk történelmét, szépségeit, kiválóságait, szűkebb hazánk, Orosháza értékeit, és legszűkebb otthonuk, a Vörösmarty iskola történetét és nagyjait.

A program a hagyományos Vörösmarty futással kezdődött, ami az egészséges életmódot népszerűsíti. Majd az iskola falán lévő emléktáblánál helyeztek el koszorút a nyolcadikos diákok. A honismereti vetélkedő során a tanulóknak többek között Nobel-díjasaink, olimpiai bajnokaink, világörökségeink, irodalmi és zenei nagyjaink, képző- és iparművészeink témakörökben kellett számot adniuk tudásukról, ismereteikről. Terítékre került a magyar gasztronómia, a valaha volt betyárélet, illetve a kovácsmesterség fortélyai és nagy sikert aratott a táncház is.

A rendezvényen kisiratosi és aradi diákok és pedagógusok is vendégeskedtek, akik fellépésükkel tovább színesítették a programot. Az állomások izgalmas feladatai után a diákokat a hagyományos kirakodóvásár várta, délben pedig a tanár-diák foci.

Erre az alkalomra készült el a tavaly meghirdetett természet- és állatvédelemről szóló meseíró pályázat nyertes tanulóinak meséiből összeállított multimédiás CD. A meseírók olyan gyerekek, akiknek céljává vált az állatok és természet megmentése, megóvása, de remek tollforgatók is. Nemcsak vörösmartys diákok írtak meséket, hanem aradi és kisiratosi tanulók is, erősítve ezzel az iskolák közötti baráti együttműködést. Verasztó Antal a diákok számára, külön erre az alkalomra írt egy mesét: `Oros tündér meg a rosszcsont királyfi` címmel, melyet 17 tanuló képekkel, rajzokkal illusztrált, ezekből kiállítás nyílt csütörtökön. A kis meseíróknak, a segítő pedagógusoknak és Verasztó Antalnak Jakóné Mihály Brigitta tagintézményvezető a megnyitón ajándékkal köszönte meg a munkát.

A program délután `Nyárbúcsúztató a Vörösmartyban` címmel folytatódott. Az iskola udvara jelenlegi és egykori diákokkal, szülőkkel, pedagógusokkal telt meg, ahol capoeira bemutató, Mr. Shame koncert és a tűzzsonglőrök káprázatos produkciója várta a megjelenteket. Forrás: Oroscafe