A gyermekprostitúció kérdésében a Belügyminisztériumnak is van felelőssége – mondta Ékes Ilona fideszes képviselő egy, a prostitúcióval és szexuális célú emberkereskedelemmel kapcsolatban tartott konferencia után. A korábban írt levelére a belügyminiszter azt válaszolta, nincs gyermekprostitúció, tapasztalataik szerint a kiskorú prostituáltak nem kényszer alatt válnak prostituálttá, hanem haszonszerzés miatt. A belügyminiszter szerint a megelőzés az iskola feladata.

A fideszes politikus azt kifogásolta, hogy a büntető törvénykönyv bűncselekmény áldozatának tekinti a 18 év alatti prostituáltat, míg a szabálysértési törvény szerint meg lehet büntetni. Ékes Ilona szerint törvénymódosításra volna szükség. Ez a folyamat el is indult egy interpellációval, amelyre Navracsics Tibor tárcavezető jelezte, hogy fontolgatnak lépéseket. Azt nem tudni, hogy a közigazgatási tárca mit tervez, a megkeresésünkre még nem válaszoltak.

Gyermekprostitúció létezik, de ennek mértékéről nincsenek adatok – mondta Ékes Ilona. Egy civil szervezet, a MONA alapítvány korábban 10 pontos petíciót írt a gyermekprostitúció ellen. Az alapítvány szakértője, Betlen Anna most arról beszélt, megelőző programokra van szükség, amelyek elősegítik, hogy a fiatalok ne váljanak prostituálttá. A gyermekvédelmet meg kell erősíteni – emelte ki a szakértő, aki szerint csak látszatintézkedések történnek, és nincs politikai akarat, hogy a gyerekek bántalmazását, a prostitúcióba való belehajtását meg lehessen akadályozni.

Betlen Anna azt mondta, nem tud egyetlen olyan esetről sem, hogy valakit elítéltek volna azért, mert fiatalkorú prostituálttal létesített kapcsolatot, de még eljárásról sem tud. Németh Ágnes alezredes, az ORFK bűnmegelőzési és áldozatvédelmi osztályvezetője szerint viszont eljárás biztosan indult már ilyen esetben. A rendőrségnek nehéz a dolga, csak a jéghegy csúcsát látja – tette hozzá. (Forrás: inforadio.hu)