Hódmezővásárhely elkezdte az optikai hálózat fejlesztését, amely abban nyilvánult meg, hogy az alépítményt tartalommal tölti meg, és egy közgyűlési döntés keretében az Enternet 2001 Kft-vel létrehozta az Enterhód Zrt-t. A Zrt. feladata az optikai hálózat kiépítése. Az önkormányzat célja végül is az, hogy minden háztartásba többletszolgáltatást tudjon eljuttatni fejtette ki a csoportvezető. Egy olyan nyílt hozzáférésű hálózat megvalósítása a cél, melyet a szolgáltatók egységes feltételek mellett tudnak igénybe venni. Tehát az önkormányzat a szolgáltatók szolgáltatója lehet. A háztartásokba olcsóbban juthatnak a szolgáltatások a kialakuló verseny miatt, illetve olyan emeltszintű szolgáltatásokat tudnak elérni, amely jelenleg nincs meg a vásárhelyi piacon. Az optikai hálózat első üteme a tervek szerint az idén a belváros magasházas övezeteiben, 1600 háztartásban elkészül. A város többi részében a kiépítés jelentősebb forrásokat igényel, ehhez mindenképpen szeretnének pályázati pénzeket is bevonni.

Megkereste az önkormányzatot a Huawei Technologies Kft., akik Okos város, digitális város programban kidolgozott koncepciókkal rendelkeznek. Nincs Magyarországon egyelőre referenciájuk, így mindkét félnek előnyös lenne az együttműködés. Az önkormányzat adná a kiépülő alépítményt és a hazai tapasztalatokat, és közösen kidolgoznak egy megvalósíthatósági tanulmányt egy digitális város megvalósítására. Jelenleg az együttműködés még mindenféle kötelezettség nélkül a megvalósíthatósági tanulmány kidolgozására terjed ki.

A csoportvezetőt arról kérdeztük, hogy a lakosság szempontjából ez milyen lehetőségeket jelent. Mint mondta, ha minden háztartásba eljut az optikai hálózat (amely egy irodai hálózat sebességének felel meg), akkor csak a fantázia szab határt a lehetőségeknek. Gondolva itt akár arra, hogy televízión keresztül lehetne internetezni vagy az EVP-hez kapcsolódóan beteg-felügyeleti rendszert lehetne alkalmazni. A tévékészüléken keresztül pedig bármelyik háztartáshoz lehetne információt eljuttatni: például azt, hogy másnapra időpontra van előjegyezve a belgyógyászatra, vagy valamilyen okmánya lejár, és fáradjon be megújíttatni azt. Emellett a fiatalok itthon tartásában is szerepe lehet, akár a távmunka terén.

Juhász Éva

Megosztom!
|