Samu Attila közleménye szerint úgynevezett határnyiladékot kell azokon a határszakaszokon kialakítani, ahol a határvonal sűrű növényzeten vagy más, a rálátást gátló terepviszonyok között halad. A határnyiladék mérete az osztrák és szlovák határon 1-1 méter; a horvát, a szerb és a szlovén határszakaszon 2,5-2,5 méter, a román és az ukrán szakaszon pedig 3-3 méter szélességű sáv az egymással szomszédos államok szárazföldi területén.
A Földmérési és Távérzékelési Intézet Államhatárügyi Osztály adatai szerint Bács-Kiskun; Békés; Borsod-Abaúj-Zemplén; Csongrád; Győr-Moson-Sopron; Hajdú-Bihar; Nógrád, Vas és Zala megyében az államhatár hossza 1.538 kilométer, a magyar területen álló határjelek száma 2.611 darab.
A kilenc megyében az államhatár szárazföldi, tehát tisztítást igénylő szakasza 1036,6 kilométer hosszú. A határnyiladék tisztítása olyan állami feladat, amelyet kétoldalú államközi szerződések rögzítenek. Az államközi szerződések tartalmazzák azt is, hogy az egymással szomszédos államok kötelesek a saját területükön lévő határjeleket, és azok körül egy 1 méter sugarú területrészt is tisztán tartani.
A kilenc megyét érintő határnyiladék tisztítási Startmunka mintaprogram elsődlegesen ennek az állami feladatnak az elvégzését, azaz 1036,6 kilométer hosszú határnyiladék, és 2.611 darab határjel körüli 1 méter sugarú területrész megtisztítását jelenti. A határnyiladék tisztítási Startmunka mintaprogram 492 közfoglalkoztatottja a vonatkozó kormányrendelet előírásainak megfelelően heti utólagos munkabérben részesül. A szakképesítést és középfokú iskolai végzettséget nem igénylő munkakörök betöltése, és a teljes munkaidő teljesítése esetén a bruttó közfoglalkoztatási hetibér összege 13.120 forint. A legalább középfokú iskolai végzettséget, szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén a garantált közfoglalkoztatási hetibér a teljes munkaidő teljesítése esetén 17.950 forint – ismerteti a közlemény.forrás: MTI