A XII. Balástyai Falunapok, Zöldség-, Virágfesztivál és Lovasnapok szombati kulturális programsorozatában a HAYAT Hastánc Egyesület lépett fel elsőként, megalapozva a hangulatot. Az általános iskola énekkarától többek között a Most múlik pontosan című dalt is hallotta a közönség, majd a Nyugdíjas klub Tátika Népdalköre következett. Balástyán vendégszerepelt a Cuháré Táncműhely és a Kisteleki Citerabarátok Egyesülete is.

Közben elrajtoltak a fogatosok is a falun körbekocsikáztatva a lóbarát közönséget: összesen 24, gumis és fakerekű fogattal indultak el a Széchenyi utcán, aztán a Forráskúti úton a Jókai utcáig, azon a Hunyadi utcáig, majd az Arany János, Virág, Remény, Tavasz, Móra utcákon keresztül vissza a Zrínyi utcai pályáig.

Megszakítva a kulturális folyamot ünnepélyes keretek között Balástya és Torda képviseletében a két polgármester, Dobai János és Ujvári László aláírták a testvér-települési együttműködési szerződést. Dobai János reményét fejezte ki, hogy az együttműködés egy erős hidat képez a két település és egyben két állam között is, ugyanakkor az európai integrációt is elősegíti majd a kapcsolat. Ujvári László emlékeztetett, hogy már három éves a két település közötti kulturális kapcsolat, és remélhetőleg ez meg is marad, vagy még tovább fejlődik.

Az ünnepi aktus után az újszentesi vendégek zenés műsora következett, benne a háziasszonyok vadnyugaton, néptánc és modern tánc, valamint egy tapasztalt dalia, Hajdo Miklós bőbeszédű székely bácsi műsora. Mire Szekeres Adrien megérkezett Balástya színpadára, a téren már több száz érdeklődő kísérte figyelemmel a műsort.

Előkerültek az olyan nagyszerű slágerek, mint a Híd a folyót, Kikötők, de egy különlegességgel is meglepte a közönséget, amelyben a klasszikussá vált, még az Unisexből megismert dalokból összeállított dalrészletek csendültek fel. A civilben kétgyermekes édesanya azt is bevallotta az elbűvölt közönségnek, hogy második gyermeke születése után, a tehetségkutatók közepette még csak nem is remélte, hogy lehetősége lesz visszatérni, de nagy örömmel tölti el, hogy mégis sikerült.

Az énekesnő fellépése után ismét a humor költözött Balástya színpadára: a kisteleki Globe vándorok amatőr színtársulat Moliere Kényeskedők feldolgozását hozta el a nagyérdeműnek. A nagysikerű színpadi produkciókat követően utcabállal zárult a nap, de vasárnap még további programok lesznek.

Az ünnepi szent mise alkalmával dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanád Egyházmegye püspöke szenteli fel a felújított Páduai Szent Antal Templomot, a misét követően pedig a szintén felújított I. világháborús emlékművet. A lovas programok díjugrató versennyel folytatódnak vasárnap.

Molnár Attila