A Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője az intézménybe meghívott nyugdíjasok előtt arról beszélt, hogy minden idős ember érték és biztosítani kell számukra az aktív életet. Azt hangoztatta: az aktív idősödés és a generációk közötti szolidaritás nem pénzkérdés, hanem gondolkodásmód és tett.
Utalt arra: a kormány megteremtette annak lehetőségét, hogy a nők 40 év szolgálati idő után nyugdíjba mehessenek; ennek a döntésnek a célja az volt, hogy megerősítsék a nagyszülői szerepet.
A miniszter arról is beszélt, hogy a 2012-es év középpontjában Európában az idősek és az idősödés kérdései állnak. Mint mondta, a cél az, hogy a társadalom felismerje az idősekben rejlő lehetőségeket, értékelje bölcsességüket és tapasztalataikat.
Réthelyi Miklós szerint az aktív időskor kérdésköre magában foglalja a fizikai és a lelki egészség megőrzését, az egészségtudatosság fejlesztését, a testmozgás népszerűsítését, a tanulást, a generációk közötti tapasztalatcserét és az idősek foglalkoztatásának a kérdéseit is.
Úgy vélte, meg kell változtatni a társadalom öregséghez való viszonyát és új szemléletmódot kell kialakítani. Ezzel összefüggésben arra mutatott rá, hogy a társadalom az idősek értékein, a bölcsességen, az élettapasztalaton, valamint a szolidaritáson alapul.
A miniszter arra is rámutatott, hogy az időskor egy olyan életszakasz az ember életében, amikor az igazán fontos dolgok kerülnek előtérbe. Réthelyi Miklós úgy fogalmazott: az időskor egy kaland, “ami új felfedezéseket is hozhat; a természet szépségeinek, másoknak, önmagunknak és az Istennek a felfedezését”.forrás: MTI