A kísérlet egyszerű: a jód és a keményítő összeöntve kékes-lilás eredményt hoz. A legkisebb Dóm térre érkező kísérletezők harmadikosok voltak, így nem üvegkémcsőben kapták kézhez az anyagokat. A keményítőoldattal egy szűrőpapír közepe volt átitatva, ezen a papíron szerepelt az a sorszám, amellyel a rekordkísérletben szerepelt a gyermek. A jódoldatot pedig egy kis műanyagkapszulában kapták meg, amit 14 órakor összeöntöttek tájékoztatott Németh Veronika, a Szegedi Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoportjának kémia tantárgy-pedagógia oktatója.

A Magyar Kémikusok Egyesületének kezdeményezésére több mint ötszázan jelentkeztek az ország minden pontjáról. A kísérletezőkhöz csatlakozott a Szegedi Tudományegyetemi Természettudományi és Informatikai Karának kémikus hallgatói is, akik a Dóm térre települtek ki. Végül 990 gyermek jelentkezett a rekordkísérletre Szegeden, ezzel javában túllépték a kitűzött, 500 fős célon. A tervek szerint országosan 3000 főnek kellett egyszerre elvégezni a kísérletet: Szeged mellett Nyíregyháza, Pécs, Szombathely, Eger, Orosháza és Miskolc adott helyet a kísérletnek. A rekordkísérlet egy figyelemfelhívás is egyben tette hozzá Németh Veronika: a kémiát akarja a figyelem központjába vezetni, hiszen ez az esztendő a Kémia Nemzetközi Éve.

A rekordkísérlet napján, 16 órakor a Somogyi-könyvtár alagsori kiállítóterében `A technológia mérföldkövei kémikus szemmel` címmel országos vándortárlat nyílik, amely az
Amerikai Kémiai Társaság (ACS) kiállításának átdolgozott, magyar nyelvű változata. A kiállítást kiegészíti egy `Híres magyar kémikusok` című kamaratárlat is a Somogyi-könyvtár anyagából. A kiállítást Dr. Hannus István egyetemi tanár (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék), az MKE Csongrád Megyei Csoportjának elnöke nyitja meg.

A rekord felállítása mellett ezzel a látványos kezdeményezéssel próbálják felhívni a figyelmet a kémiatanár képzés válságára is. Aki lemaradna a bemutatóról, az a későbbiekben repetázhat. A lelkes egyetemisták október 6-án és 7-én iskolásoknak mutatják be a kémia szépségeit, amit majd október 12-én és 14-én Mindszenten és Csanádpalotán is megismerhetnek a kisebbek.

Nagy Ágnes és Juhász Éva

Megosztom!
|