A szavazást követően Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a voksolás megismétlését kérte. Ezt a javaslatot az ülést vezető Botka László (MSZP) polgármester elutasította. Arra hivatkozott, hogy a szavazás megismétlésére csak akkor van lehetőség, ha valamelyik képviselő gépe meghibásodott. Ezt követően közbekiabálásokkal tarkított vita alakult ki a képviselők között.
A Fidesz-KDNP-frakció végül elfogadta, hogy érvényes döntés született, de Bohács Zsolt – az ügyrendi bizottság rendkívüli ülésén ismertetett – álláspontja szerint a polgármester jogszabályt sértett, amikor nem adott szót két, ügyrendi kérdésben jelentkező képviselőnek.
A költségvetés módosításával többek között három önkormányzati támogatást növelt volna meg a közgyűlés: a Városi Televíziónak 15 millió, a Szegedi Közlekedési Társaságnak 35 millió, az Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-nek pedig éves önkormányzati támogatásának csaknem a felét jelentő, 60 millió forintos kiegészítő támogatás jutott volna.
A közgyűlés leszavazta Botka László polgármester javaslatát, amely osztalékelőlegként 150 millió, illetve 70 millió forintot vont volna el a Ritek Zrt.-től, illetve a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft.-től.
A vita során Gyimesi László önkormányzati képviselő, a Fidesz szegedi elnöke kifejtette, a közgyűlés legnagyobb frakciójának célja, hogy az önkormányzati cégek magas színvonalon működve szolgálják a város lakóinak érdekeit, munkahelyeket is teremtve az itt élőknek. A városvezetés ezzel szemben “költségvetési eszközökkel próbálja térdre kényszeríteni” a cégeket.
Botka László a közgyűlést követő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a választásokon a szegediek együttműködésre kötelezték a politikai pártokat azzal, hogy egyik oldalnak sem adtak önmagában többséget. A polgármester megismételte egy éve, a közgyűlés alakulásakor tett ajánlatát, alpolgármesteri tisztségeket és hatásköröket kínált fel a fideszes képviselőknek. A szocialista politikus hangsúlyozta, a 2014-ben kezdődő ciklus fejlesztéseihez szükséges pályázatok előkészítése csak politikai együttműködéssel valósulhat meg.

Forrás: MTI