Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a fegyveresen elkövetett rablás bűntette miatt Ty. László ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság ítéletét. A vádlott bűnösségét további 5 rendbeli közokirattal visszaélés vétségében és 2 rendbeli készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségében is megállapította. A börtön tartamát 4 év 3 hónapról 3 év 6 hónapra enyhítette, és a kiszabott büntetést halmazati büntetésnek tekinti.
Az indokláskor elhangzott: a büntetés enyhítését a vádlott büntetlen előélete, betegsége és az elkövetés módja – amely a rablások esetében megszokottnál kevésbé volt erőszakos – is indokolta.
Mivel a Szegedi Ítélőtábla a vádlott bűnösségét újabb cselekmény esetében is megállapította, így a bűnösség kérdésben eltérő álláspont alakult ki az I. és a II. fokú bíróság között, és emiatt megnyílt a III. fokú eljárás lehetősége. Ezzel a vádlott és védője élt is, felmentés érdekében nyújtottak be fellebbezést a Legfelsőbb Bírósághoz.
Döntött a táblabíróság az előzetes letartóztatásról is. Úgy ítélte meg az ítélőtábla, hogy az előzetes letartóztatás fenntartásának indokai nem állnak fenn, nem kell tartani a vádlott szökésétől és a bűnismétléstől sem, azért azonnali hatállyal szabadlábra helyezte Ty. Lászlót.
A vádlott hosszabb ideje áll pszichiátriai kezelés, valamint betegsége miatt cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt. Őt a cselekmény elkövetésekor is fennálló elmebetegsége nem tette képtelenné, de közepes fokban korlátozta abban, hogy a cselekménye társadalomra veszélyes következményeit felismerje, és a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.
A vádlott letartóztatását megelőzően a lakhelyéül is szolgáló Szentesi Egyesített Szociális Intézményben végzett rehabilitációs munkát napi négy órában. 2009. november 20-án is ebben az otthonban tartózkodott, mint ápolt. Este 7 óra körül pontosan nem meghatározható időpontban és módon az intézményt elhagyta, és magához vett egy ismeretlen helyen tárolt, fegyvernek látszó tárgyat. Ezen az estén Szentesen V.-né B. Olga (1948) sértett negyed 8 után ismerősétől indult haza egyedül, gyalogosan.
A sétálóutca végén meglátta az általa korábban nem ismert Ty. Lászlót, aki egy gyógyszertár oldalánál állt a közlekedési lámpának támaszkodva. A vádlott ekkor egy fekete színű kötött sapkát viselt a fején, amely nem volt lehúzva, de a sértett az arcát nem látta. Amikor az asszony elhaladt a vádlott mellett, a férfi utána indult, és követni kezdte.
A sértett már majdnem elérte a lakását, amikor a vádlott utolérte, és felszólította, hogy álljon meg. Az asszony ezt megtette, a vádlott felé fordult, és látta, hogy a vádlott a fején lévő fekete sapkát, ami a szem részénél köralakban ki volt vágva, az arca elé húzta. A sértett ekkor sem látta a vádlott arcát. Ty. László eközben felszólította a sértettet, hogy adja át neki a táskáját, mert fegyver van nála. Az asszony ezt nem tette meg, és arra kérte a vádlottat, hogy az értékeit ne vegye el tőle.
A vádlott ekkor erőteljes hangon azzal fenyegette meg a sértettet, hogyha nem adja át gyorsan a táskát, akkor lelövi. A sértett félelmében megígérte, hogy odaadja értéktárgyait, de azt kérte a vádlottól, engedje meg, hogy a kulcsait kivehesse a táskából. Eközben a sértett az utcai lámpák fényében a vádlott jobb kezében meglátott egy 8-10 centiméter csőhosszúságú, sima felületű, fekete színű, fényes anyagból készült fegyvert, vagy annak látszó tárgyat, amelyet a vádlott a sértett felé irányított.
Az asszony ekkor abban a hiszemben, hogy a vádlott valódi fegyverrel fenyegette meg, megijedt a várható erőszak alkalmazásától, és átadta a vádlottnak a táskáját, amit a férfi kikapott a kezéből, majd elfutott, összesen mintegy 53 ezer forint értéket eltulajdonítva a sértettől. A vádlott ezt követően legkésőbb 19 óra 45 percre visszaért a szociális intézménybe, majd a sértett mobiltelefonját egy ismeretlen személynek értékesítette, aki azt továbbadta. Végül a telefont a rendőrség lefoglalta, visszaadta tulajdonosának. Mivel a személyes iratok és a bankkártyák mellett még két ingóság (egy rúzs és egy kabala figura) is előkerült a nyomozás során, így a sértettnek 43 ezer 300 forint kára nem térült meg. A támadáshoz használt fegyvert, vagy fegyvernek látszó tárgyat az eljárás során nem találták meg.
A támadást követően a sértett egy arra autózó nő segítségével kihívta a rendőrséget, és pontos leírást adott a vádlott testalkatáról, magasságról, öltözetéről. Ekkor a rendőrök szagmintát rögzítettek, egy nyomozókutyával követték a szagot, és a nyomot a pszichiátriai otthon kerítésénél veszítették el. Pár nappal később a sértett szólt a rendőrségen, hogy felismerni vélte támadóját a ruházata és megjelenés alapján. A rendőrség ekkor Ty. Lászlót előállította, akiről kiderült, hogy annak az otthonnak az ápoltja, ahova a nyomozókutya elvezette a rendőröket áll az I. fokú bíróság ítéletében.
forrás: dr. Bátyi Zoltán sajtótitkár