A 2012. évi költségvetésben az államháztartás hiánya 576,54 milliárd forint, 13.950,63 milliárd forint bevétel és 14.527,17 milliárd forint kiadás mellett – olvasható az Országgyűlés honlapján elérhető törvényjavaslatban.

A költségvetési törvényjavaslat tartalmazza a Nyugdíjbiztosítási és az Egészségbiztosítási Alap tervezett bevételi és kiadási főösszegét is.
A Nyugdíjbiztosítási Alap egyenlegét nulla forintra tervezte a kormány, így annak bevételi és kiadási főösszege egyaránt 2.796, 907 milliárd forint.
Az Egészségbiztosítási Alap hiánya a törvényjavaslat szerint 34,42 milliárd forint lesz 2012-ben, a bevételi főösszegét 1.721, 239 milliárd forintban, kiadási főösszegét pedig 1.755, 66 milliárd forintban állapítja meg a jogszabályjavaslat.

Jövőre a kormány megszünteti az adójóváírást és kivezeti a félszuperbruttót, de 202 ezer forintos jövedelem felett ezt még nem kapják meg a munkavállalók, ebből átmenetileg olyan adóformát képeznek, amellyel az e szint alatt keresőknél az adójóváírás elvesztése miatti veszteségét kompenzálják – jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken.

Ezzel a jövő évi költségvetés befejezi az egykulcsos szja rendszerre történő átállást – tette hozzá.
A félszuperbruttó és az adójóváírás kivezetésének tényleges technikájáról még egyeztetnek, azt októberben véglegesítik. A kormány csak olyan megoldást támogat, amellyel senki nem jár rosszul az egykulcsos adórendszerre történő átállással.

A jövő évi költségvetés alapján természetesen lesz nyugdíjemelés jövőre, mégpedig az infláció mértékének megfelelő nagyságú – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón.

Közölte azt is, hogy a kétgyermekes családoknak vagy 2 gyermeket vállaló pároknak új lakás építéséhez, vásárlásához ismét lesz kamattámogatás, erre 6,5 milliárd forintot irányoznak elő.

A 2012-es költségvetés 1,5 százalékos növekedésen alapul, nagyobb is lehet ennél, de kisebbet is elbír, recesszióval nem számol a kormány – mondta Matolcsy György.

A nemzetgazdasági miniszter pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón egyet értett azzal, hogy vannak kockázatok, de mint mondta a kormány igen konzervatívan tervezett. A büdzsébe beépített foglalkoztatási, fogyasztási és beruházási folyamatok, a magyar ipar európai integráltsága és a 300 milliárd forintos tartalékolás reálissá teszik a 1,5 százalékos növekedést, a kockázatok ellenére – tette hozzá.

A jövő évi költségvetés ezer milliárdos egyenlegjavuláson alapul – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az áfa 25-ről 27 százalékra történő emelésén kívül a többi áfakulcs nem változik, és marad az egyes kulcsok alá tartozó termékek köre is – tette hozzá.
Kifejtette: 550 milliárd forintos egyenlegjavulást tartalmaz a Széll Kálmán-terv, a jövő évi költségvetésben ennél több van, legalább 1000 milliárd forintos egyenlegjavulás. A kiadások 303 milliárddal csökkennek, az idén felállított stabilitási tartalék 250 milliárdot jelent és ezen túl 450 milliárd forint többletbevétellel számolnak az adóemelésből.

forrás: MTI