A testület az ülésen többségi szavazással jóváhagyta az önkormányzat és a katolikus egyházmegye közötti, öt évre kötendő szerződést, amelynek értelmében a gyermekotthonokat, az utógondozói ellátást, valamint az ideiglenes hatályú elhelyezést biztosító befogadó otthonokat a továbbiakban az egyházmegye az általa alapított Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Intézmény útján működteti.
A szerződés szerint a megye 2011. december 1-jével térítésmentesen az egyház használatába adja a gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézmények elhelyezésére szolgáló ingatlanokat.
Az egyház vállalta, hogy a csaknem 1200 gyermek ellátását biztosító 159 munkavállalót átveszi, amennyiben azok tovább akarnak dolgozni eddigi munkakörükben.
Bányai Gábor (Fidesz-KDNP), a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: az együttműködés szakmai alapját jelenti, hogy az egyházak egy része ma már olyan modern, európai uniós szabványoknak is megfelelő, akkreditált pedagógiai programtervvel rendelkezik, amely garanciát jelenthet a magas színvonalú feladatellátásra.
Kitért arra: az egyházakat megillető kiegészítő normatíva lehetővé teszi, hogy olyan kötelező, illetve ajánlott munkakörök is létesüljenek, amelyek hiányát az ellenőrző szervek rendre kifogásolták, és amelyekre a megyei önkormányzat nem tudott forrást biztosítani.
A közgyűlés elnöke ismertette a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal szociális és gyámhivatalának véleményét, amelyben arról tájékoztatták az önkormányzatot, hogy a jogszabályok maradéktalan betartása esetén nem emelnek kifogást az átadás ellen.forrás: MTI