Az állami földterületek mintegy 80 %-át néhány nagy tőkés társaság használja, és ez megengedhetetlen – tette hozzá az államtitkár.

Korlátos erőforrás a föld, az ország területét nem tudjuk növelni. Ezért is világos föld- és birtokpolitikára van szükség – hangsúlyozta Ángyán József. A cél az, hogy a meglévő földterület minél több embernek adjon munkát, megélhetést, minél több családot tartson el. A Nemzeti Vidékstratégia a kis- és közepes gazdaságokra és azok szövetkezéseire építi a mezőgazdaság jövőjét. Az európai agrármodell is ezt az utat követi-emlékeztetett az államtitkár, majd hozzátette: a Vidékstratégia társadalmi vitája során széles egyetértés alakult ki a kis- és közepes gazdaságok megerősítésének fontosságáról.

Ángyán József hangsúlyozta, hogy az állam nem vonulhat ki a földpiacról, többek között a spekulációk miatt sem. Elkezdődött az elképesztő szerződések felülvizsgálata. Tarthatatlan, hogy nem egy esetben évtizedekre 2-5 ezer, sőt 8 ezer hektárokat kaptak bérletbe tőkés társaságok 0 forintos `díjért` és több százmillió vagy akár milliárdos nagyságrendű támogatást vettek fel. A fontos intézkedések közül Ángyán József kiemelte, hogy az idén a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet mintegy 60-80 ezer hektárnyi állami földterületre ír ki haszonbérleti pályázatot és abban a kis- és közepes, valamint a családi gazdaságokat támogatja. Ennek alátámasztására elmondta, hogy a tervek szerint nem hatalmas területekre, hanem 20-30 hektárokra lehet majd jelentkezni.

Alvincz József a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai főtanácsadója előadásában hangsúlyozta, hogy a magyarországi földbirtok szerkezet duális jellegű. Kevés nagy gazdaság és sok kicsi, – gyakran az életképesség határán mozgó – vállalkozás jellemzi. Hiányoznak az úgynevezett középüzemek. Életképes gazdaságokra van szükség, amelyek javítják a foglalkoztatottságot is – emelte ki Alvincz József. Másik súlyos, megoldandó problémának nevezte, hogy a hazai földpiacon nagy a szétaprózottság, sok esetben külön-külön, egymástól távol helyezkednek el egy-egy tulajdonos parcellái. Véleménye szerint feltétlenül szükség van birtokrendezésre, ennek lehetséges módozatait szakmai csoport dolgozza ki.

Kurucz Mihály az ELTE docense arra hívta fel a figyelmet, hogy alapvető kérdéseket kell megválaszolni. Miként szabályozzuk a földet? Hová rendeljük a földtulajdont és a földhasználatot, elvesszük-e a földhasználatot azoktól, akik nem tartják be a természetmegőrzési, környezeti feltételeket? Mit teszünk az állami szuverenitás megvédéséért? Meg tudja-e akadályozni – és hogyan – a magyar állam az ellenséges földvásárlásokat? A szakértő hangsúlyozta, hogy mindezek megválaszolására sürget az idő, mert 2014-ben lejár a külföldiek földvásárlási moratóriuma. Kurucz Mihály meggyőződése, hogy a legfőbb rendezőelvnek az üzemszabályozásnak kell lennie. Nem lehet csak a helyben lakás a legfontosabb szempont a földhöz jutásnál, mert helyben lakó spekulánsok is léteznek. Azt kell megvizsgálni, hogy rendelkezik-e a gazdálkodó megfelelő felszereléssel, szaktudással az igényelt területhez. A szakértő azt is kiemelte, hogy egyszerre van szükség a földforgalmi törvény, az üzemszabályozási törvény és a családi gazdaságokról szóló jogszabály megalkotására, majd életbe léptetésére.

Roszík Péter a Győr- Moson-Sopron Megyei Agrárkamara elnöke elmondta, hogy 16 típusú zsebszerződést ismernek, és tudomásuk szerint Magyarországon már 600 ezer hektár terület osztrák gazdák tulajdonában van. Az összes külföldi érdekeltség kezében pedig közel 1 millió hektár. Ezzel mintegy 40-50 milliárd forintnyi támogatás megy ki évente az országból- fogalmazott Roszík Péter. Kiemelte egyúttal: támogatják a Nemzeti Vidékstratégiát, ugyanakkor számukra a` kormány minőségi mutatója lesz, hogy mit csinál a birtokpolitikával és a zsebszerződésekkel.`

A fórumon a hozzászóló gazdák többsége üdvözölte a kormány birtokpolitikai elképzeléseit, de sürgették, hogy a földkérdésben konkrét lépések történjenek. Környezetükben sokan jelenleg is azt látják, hogy külföldiek vagy nagy tőkés társaságok használnak hatalmas területeket.

Ángyán József államtitkár válaszában elmondta, hogy vidékfejlesztési tárca arra törekszik, hogy megszüntesse a visszásságokat és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a tervek szerint néhány héten belül kiírja a földhaszonbérleti pályázatokat.

Forrás: Objektív Hírügynökség