Kemény munkát kell majd végeznie az adóirodának, hogy be tudja majd szedni a tervezett adót. Közel 1 milliárddal kevesebb állami normatív támogatás érkezett az első félévben, mint tavaly, ez nem érintette jól a büdzsét. Egyes városi cégek már teljes idei támogatásukat megigényelték a bizottságok jóváhagyásával. Több hitel-visszafizetés történt, mint hiteligénylés, 800 millióval csökkent a hitelállomány. Az uniós és állami források elmaradása miatti hitelfelvétel után napi 700 ezer forint kamat terheli a várost. Közel sem rózsás a helyzet, megfontoltan kell bánni a büdzsével, növelni kell a bevételeket (például osztalékkifizetéssel), illetve csökkenteni a kiadásokat. Szentgyörgyi szerint a jobboldal plusz 420 millió forintos módosító igényei elviselhetetlen terhet jelentenek.

Póda Jenő (Fidesz-KDNP) gazdasági tanácsnok: a bevételek 49,3, a kiadások 51 százalékon állnak, azaz időarányosan nagyjából teljesült az előirányzat, de a dolgok mögé nézve más látszik. 1,2 milliárd forintot jelent ez az 1,7 százalékos rés, ami komoly beavatkozást igényel. A korrekciós törekvéseket azonban kevésnek látja. Az irány és a beavatkozási eszközök jók. A hiány kialakulásához az utófinanszírozású EU-projektek vezettek, melyek viszik a pénzt. A Fidesz már korábban felhívta a figyelmet ezen beruházások veszélyeire. A pénzügyi bizottság megállapította, 60 százalék körüli a nagyobb projektek támogatási intenzitása, sok pénzébe kerülnek tehát a városnak a Botka által “ajándékpénzesnek` titulált fejlesztések. Emiatt tart itt a költségvetés így Póda. Most 23,2 milliárd az adósságállomány, ennek negatív következményeire a könyvvizsgálói jelentés is utal. Mióta Botka László regnál, csaknem megháromszorozódott a város adóssága ismertette.

Botka László szerint 80-85 százalék az uniós beruházások támogatási intenzitása, Póda számai nem valósak. A Fidesz által megteremtett új fejlesztési alapok rontották szerinte a büdzsé helyzetét.

Többek közt Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) kért szót. Azt mondta, a szocialista polgármester idejében megháromszorozódott a város hitelállománya. Végig kell gondolni, mennyiben összehangoltak a fejlesztések, van-e koherens jövőképe a városvezetésnek. A Fidesz ügyvezető elnöke szerint átgondolatlanok a Botka László nevével fémjelzett beruházások.

Póda Jenő előkereste a pénzügyi bizottság jelentését, valóban 60 százalék körüli az uniós beruházások támogatási intenzitása. Az utófinanszírozású projektet háttérbe szorítását javasolja a könyvvizsgáló, mivel komoly ezek kockázata, illetve azt, hogy óvakodni kell az ingatlanértékesítéstől. Ha Botka ezt cáfolja, saját könyvvizsgálójával vitatkozik.

Botka László közölte: Szeged tudja fizetni a felvett hitelt, mert úgy számol, évente 2 százalékkal növekszik majd a gazdaság. A kormány 4-5 százalékról beszél de az MSZP-s politikus szerint működésüket nézve talán még a 2 is túlzás. Egyensúlyban van a szegedi költségvetés, nem a működéshez kellettek a hitelek, ezért lehetett fejleszteni, beruházni. Botka szerint jobb fejlesztésre költeni, mint a felelőtlen gazdálkodású önkormányzati cégek működését foltozgatni. 3,4 milliárd fejlesztési pénz nem érkezett meg időre, ez okozta a gondokat jelentette ki a polgármester.

A közbiztonságot érintő kérdések napirenden. Hüvös László szerint a szubjektív biztonságérzet rendkívül fontos, ez abban áll, milyen a lakosság és a rendőrség kapcsolata. Örömteli, hogy a mai előterjesztés több körzeti megbízotti iroda megnyitásáról szól, mely könnyíti az emberek rendőrséghez történő eljutását.

forrás és teljes cikk: szegedma.hu