Ahogy az épület felé haladtunk, egy John Deer traktor zakatolására lehettünk figyelmesek, majd a második világháború amerikai katonái vizsgálták korhű fegyvereiket. Aztán jött a Kiss együttes, később összefuthattunk Micimackóval és csapatával, de feltűntek az épületben a csinos pom-pom lányok is. Mindez a látványos forgatag az iskola Amerika napja alkalmából kerítette birtokába a hódtói intézményt.

Az Egyesült Államok Nagykövetségének és a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának közös pályázatán nyerte el a program megrendezésének lehetőségét a Németh László Gimnázium és Általános Iskola. A sportcsarnokban a diákok előadást hallgathattak az amerikai ösztöndíjak lehetőségeiről, míg egy másik teremben Ohio-i Nemzeti Gárda és az Egyesült Államok Hadseregének életébe Chip Henderson alezredes, a vásárhelyi laktanyában az afganisztáni misszióra készülő egység amerikai tisztje engedett bepillantást. Az alezredes elmondta: szívesen találkozik a vásárhelyi diákokkal, fia és lánya is ebbe a korosztályba tartozik.

A korhű amerikai katonai öltözeteket és persze, hatástalanított fegyvereket a II. Világháborús Amerikai Katonai Hagyományőrző Egyesület tagjai hozták el az iskolába. Az egyesület vezetője, Snoj Péter elmondta: tagjaik az ország több területéről csatlakoztak hozzájuk, és elmondta: elég kalandos úton lehet egy-egy amerikai katonai relikviához hozzájutni. Az általa viselt sisakról elárulta, hogy erre itthon talál rá, a háborúban pedig egy magyar származású, amerikai hadifényképész védőeszköze volt…

A rendezvényt Hegedűs Zoltán önkormányzati képviselő, a HISZK szakmai főigazgató-helyettese nyitotta meg, majd a színes, zenés produkciók és a komoly előadások váltották egymást a csarnokban, az udvaron és az osztálytermekben.

Bradley Hurst, az amerikai nagykövetség sajtóattaséja elmondta: szimpatikusak voltak a vásárhelyi diákok, akik jól látják az amerikai életformát, és kijelentette: a vásárhelyi iskola színvonalas programot állított össze, így ez a nap lehetőség volt arra, hogy az egymástól távol eső kultúrákat közelebb hozzák egymáshoz.

Miklós Daniela és Török Lili mindketten a 10. a osztály diákjai elmondták: a napon a diákok igyekeztek csillagokat szerezni, hogy kipróbálhassák a repülőgép szimulátort. Daniela társaival a Kiss zenekar maszkjába bújtak, és ezzel igyekeztek minél közelebb kerülni a megszerzett csillagokkal a fődíj elnyeréséhez, míg Lili annak örült, hogy ilyen sokféle előadást hallgathatnak a kontinensről annak történetéről és az ott elért tudományos eredményekről is.

Árva László igazgató kifejtette: elsőként az angol nyelviránti motiváció erősítése miatt tartotta jó ötletnek az Amerika nap megrendezését, ahol a diákok hallhattak azokról az ösztöndíjakról is, amelyeket megszerezve az Újvilágban szerezhetnek diplomát, amellyel – jó estben – hazatérve új lehetőségek nyílhatnak meg előttük.

Arnay