Bár a nap még kellemesen melegít a kertek alatt már itt vannak a hidegek. A hétvégi háztulajdonosok is készülnek a télre: nemcsak a csapokat zárják el és légtelenítenek, de az épületet is megpróbálják kiüríteni, a javakat elköltöztetni. Nem jó szántukból, kényszerből, mert elmúltak azok az idők, amikor egy rács, vagy más biztonsági szerkezet megvédhette a nyaralót.

Az egyik tulajdonos elmondta, mindent hazavisznek, amit csak tudnak, például az elektromos berendezéseket, hűtőt, szivattyút, mert az ő nyaralójuk környékén nem lehet közbiztonságról beszélni, a rendőrök alig néha bukkannak fel, a polgárőrség tagja pedig soha. Csak a műanyag hordók, kannák maradnak kinn, azzal meg legyenek boldogok a betörők, akik amúgy elsősorban a fémre, szerszámokra vadásznak tette hozzá a hétvégi ház gazdája.

Más nyaralótulajdonosok elmondták, a bűnözők visznek mindent: az élelmiszert, közte a fagyasztott árut, a veteményesben található terményeket, a ruhaféleséget, de a vaskaput is leemelik, és a talicskákat is eltolják. Ha tetszik nekik, még azt a fémtárgyat is elviszik a betörők, ami le van betonozva, bár egy közeli istállóban könnyebb dolguk volt, onnan csak a tehén láncát lopták el. A közbiztonság nulla. Ami leseik, nem biztos, hogy koppan tették hozzá a kárvallottak.

A hétvégi házak ablakain, ajtóin a közbiztonság hiánya ellenére nem látni rácsokat, aminek az egyik helyi asszony szerint az az oka, hogy a betörők mindenen áthatolnak, ezért kár effajta, szokásos biztonsági eszközökre költeni. `Ha valaki be akar, úgyis bemegy, mindegy, hogy hány lakat, hány rács van az ajtón.` Az egyik épület gazdája azonban újított, `álkutyával` védi a tulajdonát: olyan mozgásérzékelőt szerelt be, amely ha élesre van állítva, és valaki akár három méterre megközelíti a házat, dühös ebugatást hallat. Emellett fényvetőt is beszerelt a tulajdonos, ha valaki bemegy az ingatlanra, a berendezés egyből világít. Biztos, ami biztos a nyaralóját féltő férfi a házára egy plusz mozgásérzékelőt is felszerelt, amelynek előnye, hogy térfigyelő kamerának tűnik.forrás: mr1.hu