A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán azt közölte, hogy az idén június-augusztusban 32 ezer fővel, 0,8 százalékkal 3 millió 836 ezerre nőtt a foglalkoztatottak létszáma az előző év azonos időszakához képest. A munkanélküliek száma az egy évvel korábbival lényegében megegyezett, 463 ezer fő volt, amely 10,8 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.
Suppan Gergely elemző azt közölte: az elemzői várakozásoknak megfelelően, 10,8 százalék maradt a munkanélküliségi ráta június-augusztus között, azonban kissé mérséklődött az egy évvel korábbi 11 százalékról.
Hozzáteszi: a továbbra is magas munkanélküliségi ráta mögött az aktivitási ráta növekedése áll, ami az elemző szerint önmagában kedvező is, feltehetően a megszigorított nyugdíjba vonulási feltételeket tükrözi, de szerepe lehetett a frissen végzettek megjelenésének is.
Az elemző szerint a foglalkoztatottak száma a vártnál lassabban, 4,3 ezer fővel emelkedett a május-júliusi átlaghoz képest, míg 32 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ami feltehetően nagyobb részt a közmunkaprogramok felfutásának köszönhető. A munkanélküliek száma ugyanakkor 0,4 ezerrel csökkent az előző háromhavi periódushoz képest, míg 7,8 ezerrel csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. A következő hónapokban szezonális hatások és a feldolgozóipar munkaerő kereslete miatt a foglalkoztatás kissé tovább nőhet, míg a munkanélküliség magas maradhat.
Suppan Gergely szerint a munkanélküliségi ráta a nyár végére 10,6 százalékra csökkenhet, azonban a jövő év elejére szezonális hatások miatt újra meghaladhatja a 11 százalékot. Idén éves átlagban 11 százalékos, jövőre 10,6 százalékos munkanélküliségi rátára számít.
forrás és teljes cikk: MTI