Három és fél évvel ezelőtt Norbika oxigénhiányos állapotban született. A család küzdelme, önfeláldozása példaértékű. Mindent igyekeznek maguk megoldani, de most segítségre van szükségük.

Tapintható volt a szeretet ereje és a hihetetlenül erős összetartozás érzése, amikor beléptünk a Maczkó család Nyárfa utcai házába. Melinda, férje Imre, kisfiuk, Norbika, valamint két kislányuk, Klaudia és Szimonetta megszeppenve vártak minket. Végső elkeseredésükben fordultak hozzánk, reménykedve, hogy valahonnan segítséget kaphatnak.

Két kislányunk után szerettünk volna egy kisfiút, ezért nagyon örültünk, amikor terhes lettem. Végig minden rendben zajlott, aztán elérkezett 2008. április 6-a, Norbika születésnapja. Reggel 8-kor már bent voltam a szülőszobán, de csak nem akart a kisfiunk világra jönni. A köldökzsinór kétszeresen a nyakára tekeredett, este 11-kor végül megszületett császármetszéssel Norbika… és majdnem megfulladt. Rögtön lélegeztetőgépre tették és Szegedre, a gyerekklinika intenzív osztályára szállították. Görcsölt, epilepsziás rohamokat kapott, súlyos idegkárosodást szenvedett. Sokáig nem reagált a gyógyszerekre sem, tüdőgyulladások sorozata következett. Nyelésképtelen, nem pislog, nem mozog. Születése után két nappal közölték a szörnyű hírt: kisfiunk 90 százalékos sérült. Teljesen összeomlott a család emlékezett könnyes szemmel a három és fél éve történtekre Melinda.
Norbika élni akart

Az édesanya, amikor először találkozott kisfiával, sírógörcsöt kapott. A diagnózis alapján Norbika sohasem fog beszélni, járni, ülni, magától enni, inni. Három hónapig tartották a kórházban, Melinda mindvégig vele volt és megtanulta ellátni gyermekét. Családja, két kislánya és Norbika élni akarása adott neki erőt.

Nagyon sokszor mondták a kórházban, hogy itt a búcsú ideje. Kisfiunk annyira rossz állapotban volt, hogy az orvosok sem bíztak az életben maradásában, de mi éreztük rajta az élni akarást. Annyira küzdött, hogy végül lekerült a lélegeztetőgépről. Mondták is Szegeden, hogy a szeretet hozta le. Amikor először kellett leszívnom a nyálát és megszondáztatnom Norbikát, hullottak a könnyeim a kisfiamra mesélte az édesanya.

A gyermek 24 órás felügyeletet igényel. A Maczkó családnál nincs különbség nappal és éjjel között, hisz éjszaka is ott áll az ágy mellett az életmentő nyálszívó (negyedóránként kell szívni!), nehogy Norbika megfulladjon. Ezért Melinda több mint három éve ülve alszik. A gyógyszerek és a reggeli után mindkettőt gyomorszondán beadva jön a mellkasi fizioterápia és a napi torna, melyet szintén Szegeden tanult meg az édesanya. Minden percét kisfiával tölti, nem tud elmenni boltba sem. Norbika mostanában nagyon sírós, mert jönnek a rágófogai. A fájdalom miatt nappal és éjjel is többször görcsöt kap.
(Forrás: és teljes cikk: oroscafe.hu)

Megosztom! |