Gulyás Gergely emlékeztetett rá, hogy a volt miniszterelnök mentelmi jogának múlt heti felfüggesztésénél kellő alapossággal jártak el. A döntést megelőzően is éppen emiatt kért be többször is újabb iratokat a mentelmi bizottság tette hozzá. A kormánynak a visszaélések feltárása és a felelősségre vonás érdekében az a feladata, hogy tekintet nélkül a különböző érdekcsoportokra valamennyi értékelhető bizonyítékot összegyűjtsön, és azokat elküldje az ügyészségre fogalmazott Gulyás Gergely, aki azt is hangsúlyozta, hogy a politika eszközei itt azonban megállnak.

A kormánypárti politikus hozzátette: Magyarországon az ügyészség nincs az igazságügyi tárca alá rendelve, a legfőbb ügyészt pedig senki sem utasíthatja. A bosszúállást éppen ezen jogállami korlátok teszik lehetetlenné fogalmazott Gulyás Gergely.

Mint elmondta: ha a 2002 és 2010 között tapasztalt rombolást amelyhez hasonlóra szerinte még a Kádár-rendszer utolsó éveiben sem volt példa büntetlenül végre lehet hajtani, akkor `ki kell dobni a büntető törvénykönyvet`.

A konferencián ugyancsak felszólalt Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára, aki a jövő januárban életbe lépő új alaptörvény céljának nevezte, hogy azzal hosszú távú és kiszámítható jogviszonyt teremtsen a kormányzat. Az államtitkár az új alaptörvényről azt mondta, hogy történelmi felelőtlenség lett volna nem élni a kétharmados felhatalmazással.

forrás:hírtv