Hévézi Endre szegedi születésű festőművész élete rendkívül mozgalmasan telt. 1944-ben, fiatal építészhallgatóként választás elé állították: vagy részt vesz a meghódított Európa újjáépítésének megtervezésében, vagy frontszolgálatra küldik. Hévézi a tervezés mellett döntött, így kivitték Németországba, azonban a hadi szerencse megfordultával az építészcsapat szétszéledt, ő pedig Dániába disszidált.

A későbbiekben Angliában telepedett le, ahol egy kerámiagyárban dolgozott, majd Londonba költözve keramikus műhelyt nyitott. Több brit középület belső tereinek díszítésére is felkérték, majd megrendelést kapott az etióp császártól egy grandiózus kopt katedrális belsejének megtervezésére. Hailé Szelasszié császár (akire a rasztafariánus vallás követői a fekete messiásként tekintettek, aki majd elvezeti Afrika népét a szabadsághoz) katedrálisában monumentális üvegablakok, mozaikok és rózsafa ajtók őrzik Hévézi kézjegyét.

A 88 éves művész részt vett a Zilah-Ligeti református templom építésében is: az épület ólomüveg ablakait saját költségén tervezte meg és készítette el majd másfél éven keresztül. A festmények átadására szeptember 22-én, csütörtökön délután fél 4-kor kerül sor.

Medgyesi Konstantin sajtóreferens
Móra Ferenc Múzeum, Csongrád Megyei Múzeumok