1. Testsúlycsökkentés túlsúly esetén / optimális testsúly megtartása

Általánosságban elmondható, hogy a testsúly gyarapodásával a vérnyomás is emelkedik (leginkább azoknál, akiknél a túlsúly a csípőre vagy a hasra rakódik), viszont ez fordítva is igaz, a túlsúly csökkentése a magas vérnyomás kezelésének egyik leghatékonyabb módja. Az eredmény ráadásul már egy kisebb mértékű fogyás esetén is érezhető, a kilók leadásával vérnyomásunk folyamatosan csökken.

2. Egészséges étrend

A gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag táplálkozás, az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása, valamint a telített zsírokban és koleszterinben magas ételfajták mellőzése akár 11/6 Hgmm-rel (szisztolés/diasztolés érték) is csökkentheti a hipertóniában szenvedők vérnyomását. Az étrend DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diétaként is ismert, melyet a Egyesült Államok Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézete fejlesztett ki, kifejezetten azzal a céllal, hogy az egészséges étrend vérnyomáscsökkentő hatását igazolja.

3. Túlzott sóbevitel mellőzése

A túlzott sóbevitel emeli a vérnyomást. Ha napi maximum 2400 mg nátriumra, azaz 6000 mg (körülbelül egy teáskanál) sóra mérsékeljük fogyasztásunkat, már látványos javulást érhetünk el egészségi állapotunkban. Az ételek fűszerezésekor bánjunk csínján a sóval, és kerüljük a magas sótartalmú élelmiszerek fogyasztását. A különböző konzervekben és készételekben, füstölt húsokban, chipsekben és sajtfélékben jelentős mennyiségű só található, figyeljük a címkéket, és válasszuk a kisebb sótartalmú élelmiszereket.

4. Alkoholfogyasztás mérséklése

A mértéktelen alkoholfogyasztás amellett, hogy emeli a vérnyomást, még a gyógyszerek hatását is befolyásolja, így javasolt, hogy a férfiak tartsák a legfeljebb napi két, a nők a napi egy ital limitet.

5. Dohányzás elhagyása

A dohányzással szervezetünkbe kerülő nikotin szinte minden szervünkre károsan hat, és számos betegség kialakulásában rizikót jelent. A légzőszervrendszerben okozott súlyos megbetegedések mellett a szív- és érrendszeri betegségek egyik legnagyobb kockázati tényezőjeként tartják számon. A dohányzás magas vérnyomással párosulva fokozottan hozzájárul például a stroke és az infarktus kialakulásához. Életmentő lehet, ha felhagyunk a füstölgéssel.

6. Fizikai aktivitás fokozása

A rendszeres fizikai aktivitás legalább 3060 perc közepes intenzitású mozgás hetente több alkalommal kulcsfontosságú a magas vérnyomás kezelésében, és már rövid távon érezteti kedvező hatását. A kívánt edzettségi szint eléréséhez fokozatosan növeljük a mennyiséget, ne terheljük meg hirtelen a szervezetet. Az edzést akár több részre is bonthatjuk, ha úgy kényelmesebb, a lényeg, hogy kezdjünk el mozogni, és a mozgást építsük be mindennapi rutinunkba.

7. A vérnyomásértékek rendszeres ellenőrzése és naplózása

Kevesen tudják, hogy a rendelői látogatások alkalmával végzett vizsgálatok csak egy pillanatnyi állapotról adnak megbízható eredményt. A megfelelő terápiás döntések meghozatalában sokat segít, ha a kezelőorvos további adatokra is támaszkodhat. Ha két vizit között is folyamatosan ellenőrzöd állapotodat, és feljegyzed a kapott vérnyomásértékeket, akkor a terápia hatékonysága pontosan mérhetővé válik, ami nagymértékben hozzájárul a megfelelő kezelés kialakításához.
A mért értékeket jegyezd fel vérnyomásnaplóba. A mérési naplóból ne hagyd ki az eredményeket, ne kerekítsd és ne `kozmetikázd` a számokat, hiszen ez befolyásolhatja kezelésed és ezáltal egészségi állapotod alakulását. A kapott értékek mellett jegyezd fel a mérés pontos időpontját, körülményeit (pl. fizikai aktivitás után, idegeskedés stb.), az esetleges panaszokat.

Forrás: Ötvenentúl