A nagyváradi születésű újságíró-szerkesztő Kiskunfélegyházáról érkezett, hogy a Németh László Városi Könyvtár olvasótermében meséljen életéről és új kötetéről. Kérdésünkre, hogy miért adta a fejét novellaírásra, nagy írók nevét említette (Móricz Zsigmond, Mikszáth Kálmán, Gárdonyi Géza), akik szintén újságíróként kezdték. Több évtizedes zsurnaliszta múlttal a háta mögött úgy érezte, hogy ebben is szeretné kipróbálni magát.
A kötet minden története valós alapokon nyugszik, minden szereplője valós személy szögezte le, de mindjárt hozzátette, hogy szereplőinek vannak tulajdonságai, amelyekkel a valóságban más rendelkezett, és a nevek sem minden esetben egyeznek. Viszont Ali Babát és Szőrősfülűt például mindenki a mai napig így ismeri.
A cím Képmások bibliai utalás. Jézus fogalmazta meg, hogy mindannyian Isten képére teremtődtünk. A lecsúszott és a sikeres ember is az Úr képmása. Nem az kellene, hogy befolyásoljon bennünket, hogy ki hová jutott a ranglétrán, hanem az, hogy mindannyian Isten teremtményei vagyunk. Aki lejjebb maradt, azt segítsük feljebb emelkedni mondta Szász András a címadásról.
Az illusztrációkat egy kiskunfélegyházi művésztanárnő, Szabó Ildikó készítette. A szerző bevallotta, félt attól, hogy elvont dolgokat rajzolnak a könyvébe, de a tanárnő nagyszerűen ráérzett arra, amit ő elképzelt. Szász András érdekességképpen megemlítette, hogy Szabó Ildikó első illusztrált kötetét 10 éve éppen a hódmezővásárhelyi városi könyvtárban mutatták be.

Kokovai Péter