A nem várt siker arra biztatta a szervező csapatot, hogy jövőre is – előreláthatóan 2012. május 18-20 között – megrendezze a Nyeregszemlét, mely ezúttal Európai Huszártalálkozóval is bővül!

A lovas rendezvény szervezői szeptember 11-én, vasárnap lóháton vágtak neki egy 800 km-es túrának, hogy Székelyföldre, a legnagyobb számú határon túli magyarság lovas képviselőinek személyesen vigyék el a 2012-es Nyeregszemle meghívólevelét.

A lovasokat Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök áldással bocsájtotta útnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark legnagyobb ünnepén, a Szobori búcsú szentmiséjén. Az út főtámogatója a bábolnai Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakközépiskola és Kollégium, akik a lovak hazaszállításáról gondoskodnak, illetve egy pótlovat is felajánlottak, ami óriási dolognak számít, s amiért hatalmas köszönetüket fejezik ki a szervezők.

A székely lovasok október 4-ére, a Hargita egyik völgyében megbújó Szentegyházán – a Székelyudvarhely és Csíkszereda között elterülő városban – megrendezésre kerülő Székely Husztártoborzóra várják nagy szeretettel a magyar lovasokat, akik tiszteletére nagy ünnepséggel is készülnek.

A tervezett három lovastúra közül ez az első vállalkozása a csapatnak, hiszen télen Bács-Kiskun, Tolna és Somogy térségében, míg tavasszal a Dunántúlon Székesfehérvár és Veszprém érintésével látogatják meg köszönetképpen azokat a lovas barátokat, akik megtisztelték őket azzal, hogy lóháton jöttek el az első Nyeregszemlére. A tavalyi rendezvényről és mindhárom útról többrészes film készül, melyek a lovastúrázás szépségeit, s a Nyeregszemle hangulatát igyekszenek átadni.

A 2011-es látogatói létszám 8-10 ezer körül volt, 270 ló és lovasa jött el az idei első Nyeregszemlére. Mi bízunk benne, hogy jövőre még nagyobb hírverése lesz ennek` közölte Tokovics Tamás, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezetője.

`A Nyeregszemlének a lényege az, hogy a lovasok lóháton érkeznek ide, mely európai kuriózum, s keleties jelleget ad a rendezvénynek. Júliusban a legtávolabbról érkező lovasok a székelyek voltak` beszélt a rendezvény céljáról Solymosi Bertold, a Nyeregszemle lovas találkozó főszervezője.

Jövőre a Nyeregszemlével együtt az első európai huszártalálkozót is megtartják. “Az emberek nagy része nem tudja pontosan, hogy a huszárság, mint fegyvernem, az teljesen magyar eredetű és ezt a magyarság adta a világnak` közölte Székely Tibor, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke.

A jövő évi lovas találkozó részelteiről a püspöki szentmise előtt megtartott – sajtótájékoztatón hallhattunk, amelyen többek között sor került a Nyeregszemle bor és pálinka bemutatójára is, melyből kóstolót is kaptak a résztvevők. forrás: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark