Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden újságírók előtt emlékeztetett, hogy a kormány már korábban a hatósági ármegállapítás körébe vonta a gáz, majd a villany, később pedig a távhő díját is.
A nemzeti fejlesztési miniszter által kidolgozandó új árképzési rendszernek annak a szempontnak kell megfelelnie, amely szerint tarthatatlan, hogy a magyar családok bevételeinek óriási részét elviszi a rezsi – mondta a szóvivő.
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn – az országvédelmi akciótervet ismertetve – a magas rezsiköltségek miatt azt javasolta, vezessék be a központi ármegállapítást a szemét-, a víz- és a csatornadíjak esetében is. Ezt azzal indokolta, hogy “sok család a lehetőségei határán áll, ha a rezsiszámlák összege tovább nő, összerogyhatnak a teher alatt”.
Mint mondta, a privatizált közműcégek magánérdekeket szolgálnak, “óriási extraprofitokat tesznek zsebre”, miközben az állam szerepe meggyengült. Ezen változtatva – emlékeztetett – a kormány első lépésben a hatósági árkörbe bevonta a villanyáramot, a gázt és a távhőt. Most pedig ahhoz kérnek támogatást, hogy a hatósági ármegállapítást terjesszék ki a szemét-, a víz- és a csatornadíjakra – mondta.forrás: MTI