A hat EU tanácsi formáció elnöklésének sikeres teljesítése után, az első év tapasztalatait figyelembe véve a tárca belső működése egyszerűsödik, miközben hatás- és feladatköre változatlan marad – tájékoztatott a minisztérium.
Az eddigi hat helyett négy szakmai-politikai államtitkárságra tagolódik a tárca: a vagyonpolitikáért, a fejlesztéspolitikai koordinációért, az energetikáért és klímapolitikáért, valamint az infrastruktúráért felelős államtitkárságokra.
Az egységes állami vagyongazdálkodás érdekében a kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló államtitkárság feladatait és struktúráját megőrizve a vagyonpolitikáért felelős államtitkárság részeként működik tovább. Az összevont államtitkárságot a jövőben Hegmanné Nemes Sára államtitkár irányítja. Halasi Tibor, eddigi vagyonpolitikáért felelős államtitkár a miniszterelnök tanácsadójaként folytatja munkáját a Miniszterelnökségen, megtartva az MNV Zrt. Igazgatósági elnöki tisztségét, és elfoglalva az MFB Zrt. Felügyelő Bizottsági elnöki pozícióját – írja közleményében az NFM.
Az eddigi két helyettes államtitkárság mellett egy újabbal bővül a fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkárság, a monitoring és információs ügyekért felelős helyettes államtitkárság élére Fellegi Tamás miniszter kezdeményezésére Földi Enikőt nevezi ki a miniszterelnök.
Az egységes és koncentrált fejlesztéspolitikai koncepció jegyében a fejlesztési miniszter által újonnan felállított tudásalapú gazdaságfejlesztéséért felelős helyettes államtitkárság is a fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkárság alatt működik. Az új helyettes államtitkárság az információs társadalom fejlesztéséért, a tudás- és innováció alapú fejlesztések összességéért felel az infokommunikáció területén, és ellátja a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) felügyeletét.
A fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkársághoz csoportosulnak át a zöldgazdasággal kapcsolatos feladatok is az energetikai területről. A minisztérium a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakra készülve, az Európa 2020 stratégiával összhangban tehát egységben kezeli a gazdaságfejlesztési, zöldgazdasági és infokommunikációs területeket. A helyettes államtitkár személyéről később születik döntés.
Az infokommunikációért felelős államtitkárság megszűnik, távozik a tárcától Nyitrai Zsolt államtitkár. A kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkárság – változatlanul Vályi-Nagy Vilmos irányítása mellett – közvetlen miniszteri felügyelet alá kerül.
Az eddigi zöldgazdasági és klímaügyi helyettes államtitkárság átalakul és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárságként folytatja tevékenységét a klíma- és energiaügyért felelős államtitkárságon belül.
A közigazgatási államtitkárságon önálló jogi és koordinációért felelős helyettes államtitkárság alakul Pálffy Ilona Éva vezetésével. A jogi végzettségű szakember 2011. augusztus végéig az Alkotmánybíróság főtitkáraként tevékenykedett. Korábban az Országgyűlési Biztosok Hivatalának hivatalvezetőjeként, és az Igazságügyi Minisztérium közjogi helyettes államtitkáraként dolgozott – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya.

forrás:MTI