Július elsejétől nyolc hétig folytatták az ellenőrzéseket Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az adóhatósági revizorok a három megyében 123 helyszínen több mint 600 vizsgálatot folytattak le.
Pozitív tapasztalatuk, hogy a foglalkoztatottak bejelentése tekintetében javult az adózói fegyelem, ugyanakkor a nyugtaellenőrzések negyedében az adózók semmilyen bizonylatot nem bocsátottak ki az értékesítésről.
Mint a hatóság közölte: a magas feltárási arány egyik oka az volt, hogy az ellenőrzések nem csak munkaidőben zajlottak.
Hozzátették: ez a további feladatok tervezése során is meghatározó szempont lesz.
A megyei operatív egységek intenzíven vizsgálták a számla- és nyugtaadási kötelezettség betartását, a forgalmazott árucikkek eredetét és a foglalkoztatás szabályszerűségét.
Az ellenőrzések fókuszában álltak az idegenforgalmilag frekventált üdülőhelyeken, strandok és és vízpartok környékén üzemelő kereskedelmi és vendéglátó egységek, a jelentősebb rendezvények, fesztiválok és vásárok, de vizsgálták a zenés-táncos szórakozóhelyeket is.
Az ellenőrzések elsődleges célja a feketegazdaság visszaszorítása, az adóelkerülésből adódó jogosulatlan piaci előnyök letörése, és ezzel a jogkövetők tisztességes versenyének biztosítása volt – áll a közleményben.

forrás:MTI