A miniszterelnök arról tájékoztatta a Fidesz-frakciót, hogy Magyarországnak figyelembe kell vennie az Európában zajló gazdasági folyamatokat jelentette ki Lázár János. A frakcióvezető hozzátette: az euróválság kihat az ország gazdaságára, az akcióterv lépései melyeket Orbán Viktor hétfőn ismertet a parlamentben – `döntő mértékben ezzel kapcsolatosak lesznek`.

`Meg merem kockáztatni, hogy a kormánypárti frakciók történetében, az elmúlt húsz évet tekintve, a legfontosabb munka zajlott le` – szögezte le a hajdúszoboszlói kihelyezett frakcióülésről szólva.

Úgy fogalmazott, hogy a Fidesz egyéni képviselői a választókörzetükben megtapasztalták, hogy manapság a legnagyobb gond az emberek életében a devizahitel kérdése.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a kilencvenes években az OTP-kölcsönök esetében volt egy végtörlesztési lehetőség, akkor a magyar társadalom nagy többsége `nagyon sok hiteltől szabadult meg`. A bajbajutott devizahitelesekről szólva Lázár János megjegyezte: véleménye szerint sokkal többen fognak élni a konstrukciós javaslattal, mint ahogy a bankok jósolják. Mint mondta, az érintett családok előtt két lehetőség áll: vagy egy összegben végtörlesztenek, vagy felvesznek egy forintalapú hitelt a devizaalapú kiváltására.

A Fidesz frakcióvezetője kijelentette, hogy a kormány vasárnap azt vizsgálta, milyen technikai megoldása lehet a pénteken ismertetett javaslatnak, ezt követően tárgyalnak majd a Bankszövetséggel.

Jól működő bankrendszer nélkül nem létezik jól működő gazdaság, ugyanakkor azt is világosan kell látni, hogy Magyarország nem tud előrébb lépni, ha ilyen magas a devizahitelek aránya szögezte le.

`Ez a frakcióülés arról szólt, hogy a kormány számára politikai feladatot szabjunk; az az egyik, hogy segíteni kell a devizahiteleseknek, nem dughatjuk homokba a fejünket, nem legyinthetünk, hogy nem segítünk az embereknek` – hangsúlyozta a kihelyezett frakcióülés témáiról szólva.
(Forrás: tv2.hu-fidesz.hu)