A városháza dísztermébe érkező hallgatók megkapták a főiskola gomblyukba tűzhető jelvényét, és minden elsőéves felírhatta egy kártyára: mit is vár az elkövetkező három és fél évtől. A papírokat egy időkapszulába zárták, amelyet lepecsételve őriznek a tanulmányok befejeztéig, hogy akkor, mint végzősök mérleget vonhassanak az évek alatt történtek és mostani elvárásaik között.

A hallgatókat a város részéről Almási István alpolgármester köszöntötte, aki felidézte a vásárhelyi oktatási folyamatok változását az alap- és középfokú intézmények átszervezése területén, és rámutatott: fontos a városnak, hogy a mezőgazdasági kar mellett egy népszerű, és hasznos ismereteket kínáló főiskolai tudásközpont jött létre a város szívében. Vásárhely eltökéltségét bizonyítja azzal is, hogy a hallgatók számára ösztöndíj pályázatot hirdet meg, a félévre elnyerhető támogatásért szemeszterenként lehet indulni, és a képzés végén a támogatás idejével megegyező időszakra munkát vállalni a város területén vállalnak munkát, amennyiben ezt az itt működő cégek igénylik. Az alpolgármester a hallgatóknak eredményes tanulást kívánt, s megígérte, figyelemmel követik munkájukat, amelyhez a városháza szomszédsága jó lehetőséget biztosít.

A vásárhelyi tudásközpont ugyanúgy, mint a főiskola fővárosi egységei jó hangulatot sugározva, az együttműködés légkörét megteremtve igyekszik kreatív gondolkodásra nevelni hallgatóit jelentette ki Vass László, a BKF rektora. Az intézmény célja, hogy a hallgatókkal közösen találjanak új, időnként szokatlan megoldásokat, amely készséget az élet számtalan területén alkalmazhatnak az itt végzettek. Az intézmény a diákok saját kreativitását segíti kibontakoztatni, amelyhez a BKF korszerű tudáselemeket biztosít. Olyan hangulatot szeretnének, amelyben minden diák megtalálja magát, és hozzá is tud tenni a közösség értékeihez.

Az iskola gyakorlatközpontú szögezte le a rektor, rámutatva: oktatóik a valós életben szereztek tapasztalatokat, és hozzátette: várják a város és környékének vállalkozásit, cégeit, akik gyakorlati lehetőséget biztosítanak a hallgatók számára.
Helyzet és tervek: az intézmény leg-ek között
A BKF melyet nyolcezres létszámával az ország tíz legnagyobb felsőoktatási intézménye között tartanak számon az ország legnagyobb magán felsőoktatási intézménye. Vass László elmondta: hallgatóik kétharmada a végzést követő három hónapon belül el tudnak helyezkedni, 18 százalékuk pedig rövidesen vezetői pozíciót is betölt a felmérések szerint, s a rektor hozzátette: az ő beosztottjaik lettek a többi, jó nevű egyetemen végzett hallgatók. Az intézmény versenyszellemét jellemezte a rektor kijelentése is: a régióban a vásárhelyi tudásközpont lesz a legjobb.

A világ gazdaságának egyik legtöbb embert foglalkoztató ága a turizmus mondta el a vásárhelyi tudásközpontot vezető dr. Petrik Anna igazgató, aki a nyelvi képzés fontossága kapcsán kijelentette: céljuk, hogy a hallgatók legalább egy szakmai tárgyukat idegen nyelven hallgassák. Az itt tanuló fiatalok 1700 gyakorlati hely közül választhatnak, amelyek igényeire tréningeken készítik fel a hallgatókat. Megújult, szép épületet kapott a vásárhelyi kar, de a hallgatókon is múlik, milyen lesz a tudásközpont hangulata: ehhez nekik kell otthonossá tenniük. A családias légkör előnyös lehet, hiszen minden hallgató ismerheti egymást, akik előtt az a lehetőség is áll, hogy maguk rakhatják le az intézmény hagyományait.

A hagyományok közül több már a megnyitón megmutatkozott: az ünnepséget BKF-es hagyomány szerint az Örömóda hangjaival zárták, majd a városháza lépcsőházában és az épület lőtt közös fotóra álltak össze a hallgatók, akik kedden reggel kilenckor személyiségfejlesztő tréninggel kezdik meg a szemesztert.
Mire számítanak az elsőévesek?
Slevkovics Márk Zsombóról érkezett, az intézményválasztásban Vásárhely közelsége döntött. A kereskedelem és marketing szakos hallgató abban bízik, hogy jól használható diplomát szerezhet, de az elhelyezkedésben édesapja segítségére is számít. A társaságot amelynek jó részét már a gólyatáborból ismeri jónak tartja.

A szentesi Varga Gréta választása azért esett a vásárhelyi karra, mert a régióban turizmus és vendéglátás ismereteket csak itt oktatnak. Bízik az új intézményben, de azt még nem döntötte el, hogy az alapképzés után milyen szakterületet választ. A BKF-ben számára az a szimpatikus, hogy valóban várják a hallgatóktól a saját ötleteket, hogy mindenki egy kis pluszt hozzá tehessen a főiskolához.

Arnay